18-02-2020

DVE POSODOBITVI VDELANE PROGRAMSKE OPREME UVAJATA IZBOLJŠANE FUNKCIJE ZA FOTOAPARATE NIKON SERIJE Z

Amsterdam, Nizozemska, 18. februar 2020: Nikon je danes objavil izdajo vdelane programske opreme različice 3.00 za brezzrcalna fotoaparata polnega formata Nikon Z 7 in Z 6 ter različice 1.10 za brezzrcalni fotoaparat formata DX Z 50. Te posodobitve vdelane programske opreme ponujajo številne izboljšave obstoječih funkcij, tako da je serija brezzrcalnih fotoaparatov zdaj še zmogljivejša.

Posodobitev vdelane programske opreme modelov Z 7/Z 6 na različico 3.00 doda obstoječi funkciji AF z zaznavanjem obraza/oči še novo funkcijo AF z zaznavanjem živali. AF z zaznavanjem obraza/oči prepoznava človeške obraze in oči, AF z zaznavanjem živali pa prepozna oči in obraze psov in mačk za izboljšano ostrenje. AF z zaznavanjem živali poskrbi za ostrenje, tako da se lahko osredotočite na ustvarjalno iskanje najboljšega kadra. Spremenjeno je tudi sledenje motivu, ki zdaj deluje bolj podobno funkciji za 3D-sledenje v Nikonovih digitalnih fotoaparatih SLR, kar omogoča lažjo uporabo. Dodana je tudi podpora za dodatne znamke pomnilniških kartic CFexpress*.

*CFexpress je blagovna znamka združenja CompactFlash Association (CFA).

Različica vdelane programske opreme 1.10 za fotoaparat Z 50 izboljša delovanje AF pri snemanju avtoportretov v načinu za snemanje videoposnetkov. To izboljšavo smo uvedli na podlagi zahtev uporabnikov, da fotoaparat ohrani izostritev obrazov, ki se snemajo.

Nikonu je zelo pomembno, da se prilagodljivo odziva na razvijajoče se potrebe uporabnikov in ponuja fotografske izkušnje, ki stalno spodbujajo ustvarjalnost.

Funkcije, ki so izboljšane s temi posodobitvami vdelane programske opreme

Vdelana programska oprema za Z 7/Z 6 različice 3.00

1. AF z zaznavanjem živali za samodejno ostrenje obrazov in/ali oči psov in mačk
AF z zaznavanjem živali dodaja funkciji za zaznavanje obraza in oči podporo za pse in mačke. Ko funkcija zazna več živalskih obrazov ali oči, lahko z večnamenskim izbirnikom ali z upravljanjem na dotik izberete obraz ali oko, ki ga bo fotoaparat izostril. Pri snemanju videoposnetkov je mogoče zaznati obraze živali.

2. Izboljšana uporabnost funkcije AF s sledenjem motivu
Sledenje motivu pri fotografiranju v načinu AF-C je spremenjeno, tako da je način delovanja bolj podoben tistemu pri 3D-sledenju v Nikonovih digitalnih fotoaparatih SLR. Fotoaparat sledi motivu, ko je sprožilec pritisnjen do polovice ali ko je pritisnjen gumb AF-ON. Zaradi boljše uporabnosti se sledenje motivu ustavi, ko uporabnik prst dvigne z gumba, in se znova aktivira točka ostrenja, izbrana pred začetkom sledenja motivu. Poleg tega je mogoče prehod s prikaza AF s samodejno izbiro območja na prikaz izbire motiva dodeliti krmilnemu elementu po meri. Vse te spremembe izboljšujejo delovanje sledenja motivu ter poenostavijo aktiviranje in spreminjanje ciljnega motiva, ko gledate skozi iskalo.

3. Podpora za pomnilniške kartice CFexpress
Poleg pomnilniških kartic CFexpress znamke Sony bo vdelana programska oprema različice 3.00 za Z 7/Z 6 podpirala tudi kartice Type B CFexpress proizvajalcev ProGrade in Lexar.

Programsko opremo 3.00 za Z 7 prenesite tukaj.
Programsko opremo 3.00 za Z 6 prenesite tukaj.

Vdelana programska oprema za Z 50 različice 1.10

Spreminjanje specifikacij krmiljenja za snemanje avtoportretov v načinu za videoposnetke
Trenutno je pri snemanju avtoportretov v načinu za videoposnetke način ostrenja zaklenjen v načinu AF-S. S posodobitvijo na različico 1.10 bo način ostrenja zaklenjen v načinu AF-F. Ta sprememba izboljša delovanje, ker fotoaparatu omogoča, da pri snemanju videoposnetkov izostritev ohrani na uporabnikovem obrazu.

Programsko opremo 1.10 za Z 50 prenesite tukaj.