10-09-2019

OSNOVNI KOMPLET ZA SNEMANJE FILMOV ZA NIKON Z 6: KJER SE ZAČNE BREZZRCALNO SNEMANJE FILMOV

Amsterdam, Nizozemska, 10. september 2019: Nikon je danes predstavil svoj prvi komplet za brezzrcalno snemanje filmov, namenjen tako profesionalnim snemalcem kot ustvarjalcem vsebin – osnovni komplet za snemanje filmov za Nikon Z 6. Zasnovan je bil za večjo svobodo in zagotavlja osnovno opremo za hiter začetek snemanja, z vsemi osnovnimi orodji za ustvarjanje visokokakovostnih videoposnetkov. Filmski ustvarjalci lahko svobodno prilagajajo dodatne komponente v skladu z osebnimi željami in se izognejo stroškom za nepotrebno opremo.

Komplet vsebuje brezzrcalni fotoaparat Nikon Z 6 – z adapterjem bajoneta FTZ, ki omogoča brezhibno združljivost s širokim naborom objektivov NIKKOR z bajonetom F – s katerim lahko snemate izjemno visokokakovostne videoposnetke 4K polnega formata pri visokih bitnih hitrostih. Funkcija petosnega optičnega zmanjšanja tresljajev v fotoaparatu deluje skupaj z elektronskim VR za stabilne posnetke. Na voljo pa je tudi podpora za odprti protokol Atomos, kar omogoča brezhibno integracijo priloženega snemalnika Atomos Ninja V. Posodobitev vdelane programske opreme, ki bo na voljo pozneje v tem letu, bo omogočila podporo za snemanje v obliki zapisa ProRes RAW družbe Apple prek izhoda RAW fotoaparata pri uporabi snemalnika Atomos Ninja V, kar zagotavlja največjo možno prilagodljivost pri gradaciji. Kletka za fotoaparat s hitro sprostitvijo SmallRig ima ročico z držalom, nameščeno zgoraj, ki omogoča bolj gladke prehode med premikajočimi se slikami in enostavno sledenje.

S predstavitvijo vrhunskega osnovnega kompleta za neodvisne filmske ustvarjalce ponuja Nikon cenejšo rešitev z malo opreme, vendar izredno veliko učinka. Prilagodljivost je vgrajena že od samega začetka, zato lahko komplet prilagodite z dodatno opremo, ki ustreza vsakemu slogu snemanja filmov.

Tako je privlačnost novega kompleta povzel Dirk Jasper, vodja trženja izdelkov v družbi Nikon Europe B.V.: »Nikon z osnovnim kompletom za ustvarjanje filmov za Z 6 predstavlja težko pričakovano rešitev za napredne in profesionalne ustvarjalce filmskih vsebin, ki želijo izkoristiti zmogljivosti snemanja visokokakovostnih videoposnetkov s fotoaparatom Nikon Z 6. Osredotoča se na osnovne potrebe snemalcev, brez nepotrebne dodatne opreme, zato je to popoln začetni komplet za oblikovanje osebnega poteka snemanja z opremo Nikon, poleg tega ima to prednost, da bo z njim kmalu mogoče snemati v obliki zapisa RAW, in je tako tudi naložba v prihodnost.«

Osnovni komplet za snemanje filmov za Z 6 je zdaj na voljo za prednaročilo in bo dobavljiv od sredine septembra.

KAJ JE PRILOŽENO

Ohišje fotoaparata Nikon Z 6: 24,5 milijona slikovnih točk, ISO od 100 do 51.200, videoposnetki 4K, podvzorčeni s 6K, z branjem celotnega števila slikovnih točk, do 120 posnetkov na sekundo v FHD, 10-bitni N-Log in izpis časovne kode, 8-bitno notranje snemanje z do 144 Mb/s, vključeni funkciji upočasnitve in pospeševanja, ki sta vgrajeni v fotoaparat.

Nikonov adapter bajoneta FTZ: omogoča uporabo objektivov NIKKOR z bajonetom F brez izgube kakovosti, vključno s širokim naborom objektivov za filmsko produkcijo.

Atomos Ninja V: prilagodljivo spremljanje in snemanje v oblikah zapisa ProRes in DNxHR, pripravljenih za urejanje.

Kletka za fotoaparat s hitro sprostitvijo SmallRig: vgrajeni sistem za hitro sprostitev, ki je združljiv s standardom Manfrotto, omogoča premeščanje opreme med stativi in stojali v samo nekaj sekundah. 

Nikonove baterije EN-EL15b: dve polnilni Li-ionski bateriji, ki zagotavljata, da boste vedno pripravljeni na snemanje naslednjega prizora.

Spiralni kabel HDMI: podpira visoko hitrost HDMI 2.0 za oblike zapisa posnetkov 4Kp60 ProRes in RAW z velikim številom slik na sekundo.

Baterije 5200 mAh: komplet dveh baterij in hitri polnilnik zagotavljata, da snemalnik Atomos ne bo prenehal delovati niti pri najdaljših snemanjih.

Ročica SmallRig kletke za fotoaparat: ročica z držalom, nameščena zgoraj, za enostavno sledenje.

SmallRig Magic Arm: s sponko Magic Arm namestite snemalnik Atomos Ninja V na kletko za fotoaparat.

Več podrobnosti o posodobitvi vdelane programske opreme, ki bo omogočila podporo za snemanje v obliki zapisa ProRes RAW družbe Apple, je na voljo v objavi za javnost, objavljeni 27. avgusta 2019: »Nikon je izdal namensko iskalno tabelo (3D LUT) za videografijo N-Log in najavil podporo za video izhod RAW za fotoaparata Nikon Z 7 in Z 6«. Objave so na voljo v razdelku za medije lokalnega Nikonovega spletnega mesta.