23-08-2018

Nikon predstavlja AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR – superteleobjektiv, ki je združljiv z Nikonovim formatom FX.

Zagotavlja izjemno vsestranskost, zaradi katere je fotografiranje iz roke s superteleobjektivom prijetno, ponaša pa se tudi z odlično optično zmogljivostjo in funkcionalnostjo.

Amsterdam, Nizozemska, 23. avgust 2018: Nikon z veseljem najavlja izdajo superteleobjektiva AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, ki je združljiv z Nikonovimi digitalnimi fotoaparati SLR formata FX.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR je visokozmogljiv superteleobjektiv formata FX, ki podpira 500-milimetrsko goriščno razdaljo. Z uporabo fazne Fresnelove (PF) leče se znatno zmanjšata velikost in teža objektiva, tako da je fotografiranje iz roke s superteleobjektivom zdaj preprosto in zabavno.

Velikost tega objektiva je znatno zmanjšana, tako da ima največji obseg 106 mm, v dolžino pa meri 237 mm. Tehta približno 1460 g (približno enako kot AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) – drugi 500-milimetrski objektivi običajno tehtajo več kot 3000 g. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR ima zaščito proti prahu in kapljanju vode, kar skupaj s fluorovo prevleko na sprednji površini objektiva zagotavlja večjo vsestranskost uporabe pri fotografiranju.

Uporaba ene fazne Fresnelove leče in treh elementov objektiva iz ED-stekla omogoča izjemno ostro in podrobno upodabljanje, ki je združljivo z digitalnimi fotoaparati z velikim številom slikovnih točk. Poleg tega materiali, uporabljeni v novi fazni Fresnelovi leči, ki ga je razvil Nikon, učinkovito zmanjšajo notranji odboj (difrakcijo) na fazni Fresnelovi leči. Izjemno jasne slike so plod sinergijskih učinkov Nikonove tehnologije prevlek, med katerimi je tudi nanokristalna prevleka, ki je izjemno učinkovita pri odpravljanju učinka podvojenega vira svetlobe in notranjega odboja.

Z zmanjšanjem teže leč objektiva v izostritveni skupini se je povečala hitrost AF. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR je opremljen tudi z mehanizmom VR, ki zagotavlja kompenzacijo tresenja fotoaparata, enakovredno 4,0 stopnje* hitrejšemu času zaklopa. Poleg tega je bil dodan tudi način SPORT VR. Zaradi stabilizacije slike, prikazane v iskalu, je način SPORT še posebej učinkovit pri fotografiranju motivov, ki se premikajo hitro in nepredvidljivo, npr. divjih ptic ali prizorov na športnih dogodkih, in pri snemanju videoposnetkov.

Z adapterjem bajoneta FTZ lahko objektiv uporabljate z brezzrcalnimi fotoaparati z bajonetnim nastavkom Z, ki so bili prav tako predstavljeni danes. Uporabniki bodo lahko uživali v fotografiranju s superteleobjektivom s 500-milimetrsko goriščno razdaljo in še kompaktnejšim sistemom.

Nikon bo predstavil tudi merek s svetlobno piko DF-M1 (na voljo ločeno) – izjemno učinkovito dodatno opremo pri fotografiranju s superteleobjektivom. Ker iskalo pri fotografiranju s superteleobjektivom omogoča le zelo ozko vidno polje, lahko fotograf hitro izgubi svoj motiv. S to dodatno opremo pa je mogoče slediti želenemu motivu tudi ob nenadnih premikih.

Uvedba fazne Fresnelove leče je omogočila izdelavo manjšega in lažjega objektiva, s katerim je mogoče doseči kraje, ki so bili prejšnjim superteleobjektivom skoraj nedostopni. Zaradi manjše velikosti in teže tudi stativ ni več potreben, zato je zdaj enostavno fotografirati s superteleobjektivom iz roke. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR je izjemno povečal nabor možnosti za fotografiranje s superteleobjektivom, saj združuje vrhunsko učinkovitost delovanja s kompaktno obliko in majhno težo.

Osnovne funkcije

– Objektiv je bistveno manjši in lažji zaradi uporabe fazne Fresnelove (PF) leče.
– Zasnova ščiti pred prahom in kapljami, Nikonova fluorova prevleka pa še dodatno učinkovito odbija prah, vodne kaplje, maščobo in umazanijo.
– Vrhunska optika, ki uporablja kombinacijo ene fazne Fresnelove (PF) leče in treh elementov iz ED-stekla, zagotavlja izjemno ostro in podrobno upodabljanje, ki je združljivo z digitalnimi fotoaparati z velikim številom slikovnih točk.
– Optična zmogljivost ni v nobenem pogledu zmanjšana zaradi uporabe telekonverterja TC-14E III AF-S.
– Materiali, uporabljeni v novi fazni Fresnelovi leči, učinkovito zmanjšajo notranji odboj (difrakcijo) na fazni Fresnelovi leči.
– Nanokristalna prevleka z učinkovitim preprečevanjem učinka podvojenega vira svetlobe in notranjega odboja omogoča jasne slike.
– Hitrost AF je višja zaradi zmanjšanja teže leč objektiva v izostritveni skupini.
– Objektiv je opremljen z mehanizmom VR, ki zagotavlja kompenzacijo tresenja fotoaparata, enakovredno 4,0 stopnje* hitrejšemu času zaklopa.
– Mehanizem VR ima dva načina: NORMAL in SPORT.
– Uporabljen elektromagnetni mehanizem zaslonke omogoča izjemno natančen nadzor zaslonke.

*Izmerjeno v skladu s standardi CIPA v načinu NORMAL pri uporabi digitalnega fotoaparata SLR, opremljenega s slikovnim tipalom, ki je enak 35-milimetrskemu filmu polnega formata.