04-10-2017

Poulično življenje skozi objektiv

Nikon je objavil novo serijo fotografij Barcelone, da bi navdušil ljubiteljske ulične fotografe

Amsterdam, Nizozemska,4. oktober 2017 – Nikon je danes objavil ekskluzivno serijo fotografij, potem ko je španskega fotografa Ibaija Aceveda izzval, da v rodni Barceloni v enem dnevu fotografira pet različnih lokacij s petimi objektivi NIKKOR s fiksno goriščnico.

Urbana pokrajina Barcelone ima edinstveno postavitev čudovitih plaž, moderne arhitekture in gotske preteklosti. Serija fotografij vključuje čudovite posnetke Barcelonete, Sagrade Familia, Ramble, gotske četrti in Tibidaba. Vsaka je bila posneta z določenim objektivom s fiksno goriščnico, da prikaže, kako izboljšati ulično fotografijo iz običajne v izjemno.

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Ibai je serijo fotografij posnel s fotoaparatom Nikon D750 in spodnjimi objektivi NIKKOR s fiksno goriščnico:
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: Široki kot tega objektiva in majhna globinska ostrina sta bila popolna izbira za fotografiranje znane plaže v Barceloni. Objektiv je Ibaiju omogočil posnetke okolja in vzdušja plaže Barceloneta brez popačenja in tudi pri močni svetlobi je zagotavljal ostre posnetke.
- AF-S NIKKOR 35mm f/1,4 G: Objektiv izstopa, ker istočasno posname majhno globinsko ostrino in široki kot, učinkovit pa je tudi pri šibki svetlobi. To je prikazano pri Ibaijevem posnetku znamenite Sagrade Familie, ki se odseva v bližnjem jezeru in bi ga lahko zamenjali za oljno sliko.
- AF-S NIKKOR 58mm f/1,4 G: Ta objektiv je bil popoln za izpostavitev čudovitega posnetka v množici ljudi, ki preplavljajo ulico La Rambla. Zaslonka objektiva zagotavlja odlično globinsko ostrino, ki daje sijajno teksturo, zadnji del slike pa zamegli.
- AF-S NIKKOR 85mm f/1,4 G: To je idealen objektiv za portrete, ki zajame tudi najmanjšo podrobnost. Omogoča gladek učinek »bokeh«, ki osredotoči gledalčevo oko. Te sposobnosti je preskusil v gotski četrti.
- AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G: Občutljivost tega objektiva na šibki svetlobi se zlahka prilagaja pogojem, zato je bil ta objektiv optimalna izbira za fotografiranje cerkve in zahoda nad Tibidabom.

O svoji izkušnji je Ibai Acevedo povedal: »Pri ulični fotografiji gre zame za to, da tvegaš in poskušaš ujeti nekaj nenavadnega in minljivega. Oči imam stalno odprte in si vedno prizadevam izkoristiti vsako priložnost, ki se morebiti pojavi. Zelo pomembno je, da znate improvizirati. Navsezadnje je lepota fotografije v tem, da lahko ujamete nekaj, kar je edinstveno v tistem trenutku. Dejavniki, kot so spreminjajoči se svetlobni in vremenski pogoji, fotografom ponujajo neskončno izzivov in priložnosti, vendar tudi, če si na pravem mestu in z ustvarjalno postavitvijo – brez pravega objektiva ni mogoče doseči več kot toliko.«

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Videoposnetki

V tej seriji praktičnih videoposnetkov lahko opazujete Ibana na terenu v rodni Barceloni in se naučite, kako uporabljati objektive NIKKOR s fiksno goriščnico: http://bit.ly/nikon_ltal