07-11-2017

Nepričakovane linije: Nikon in fotograf Max Leitner na Poljskem spreminjata perspektive

Nova serija širokokotno posnetih fotografij združuje arhitekturo in tek prostega sloga po mestu, da bi prikazala podobe, ki se upirajo gravitaciji

Amsterdam, Nizozemska, 7. november 2017 – Za ekskluzivno serijo fotografij, ki jih je danes objavil Nikon, je nemški fotograf Max Leitner odpotoval v Varšavo na Poljskem, da bi nekoliko drugače fotografiral osupljivo sodobno arhitekturo tega mesta.

V tem prikazu zmogljivosti širokokotnih objektivov NIKKOR fotografije zajemajo edinstvene linije mestne arhitekture in hkrati vključujejo profesionalnega urbanega tekača prostega sloga Bennija Gramsa. Pri tem izzivajo perspektivo in ustvarja optične prevare. Fotografije Bennija strateško postavijo med najlepše varšavske zgradbe, ko se Max poigra z linijami stavb in v gledalcu vzbudi vprašanje, kaj se dogaja znotraj kadra.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Varšava je znana po raznoliki arhitekturi, ki odraža dolgo in slikovito zgodovino mesta. Lokacije fotografij so bile izbrane za slikovit prikaz sodobne metropole: od notranjosti reprezentativnega muzeja Polin in Katinskega muzeja do zunanjih posnetkov stavb, mostov in nedavno prenovljene podzemne železnice tega živahnega mesta.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Max Leitner je o projektu povedal: »Obdajajo nas zanimive linije in vedno me je privlačil potencial fotografije, da razčleni to okolje. Linijam sodobne arhitekture prepustim, da me vodijo in včasih tudi zavedejo, saj mi gledalec omogoča, da vsakdanje preoblikujem v novo vizualno upodobitev. Z abstrakcijo in manipuliranjem teh linij skozi kompozicijo lahko pred preizkušnjo postavimo gledalčevo dojemanje prostora. V Varšavo smo prišli, da bi videli, kako daleč lahko premaknemo te meje, in hkrati v vsej njeni lepoti pokažemo še čudovito sodobno arhitekturo mesta.« 

Kratka goriščna razdalja in velika globinska ostrina širokokotnih objektivov NIKKOR sta Maxu omogočili fotografiranje ozkih varšavskih interierjev in masivne infrastrukture z natančnim ostrenjem v vseh okoliščinah. Objektivi, ki so idealni za fotografiranje arhitekture, lahko pretiravajo v perspektivi in vodilnih linijah, da ustvarijo mogočne podobe stavb.

Max je pri fotografiranju uporabil naslednje objektive NIKKOR:

• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR – Ta ultra širokokotni objektiv ima zmanjšanje tresljajev, ki zagotavlja mirne slike tako za tipalo kot v iskalu. Optična zasnova zagotavlja odlično ločljivost in kontrast v različnih pogojih.
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Izredno širokokoten, svetlobno močan objektiv za profesionalce ima nanokristalno prevleko za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjega odboja. Zagotavlja ostrino od središča do roba, ki presega ostrino primerljivih objektivov s fiksno goriščnico.
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED – Ta profesionalni, svetlobno izjemno močan širokokotni objektiv zagotavlja izjemno ostre posnetke celo pri šibki svetlobi. Njegova velika svetlobna moč zagotavlja tudi svetlo sliko v iskalu, odlikuje pa ga še tihi pogon Silent Wave Motor za hitro in tiho samodejno ostrenje.
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G – Profesionalni, širokokotni objektiv z enojno goriščno razdaljo in hitro zaslonko f/1,4. Odlikuje ga asferični element leče za vrhunsko ločljivost in kontrast. Ta objektiv je robusten in zanesljiv, njegova optična zmogljivost pa pomeni, da je idealen za tiste fotografe, ki potrebujejo zares zmogljiv objektiv.

Max je serijo fotografij posnel z novim Nikonovim paradnim fotoaparatom D-SLR formata FX ‒ D850.

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Max Leitner, D850, AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

Za več informacij kliknite tukaj.

O Maxu Leitnerju

Max Leitner se je rodil v Stuttgartu v Nemčiji in že kmalu razvil ljubezen do fotografije. V zadnjem desetletju je potoval po Združenih državah, Aziji in Evropi. Med študijem za diplomo iz umetnosti na ustanovi School of the Art Institute of Chicago je živel v Chicagu, kjer se je v glavnem osredotočil na trende v raziskovanju urbanega okolja, arhitekture in pustolovskega življenjskega sloga. Odkar se je maja 2016 vrnil iz Združenih držav, svojo pozornost usmerja v osebne projekte in delo za stranke po Evropi, Aziji in Bližnjem Vzhodu. Stalno išče izjemne lokacije in njihovo vizualno predstavitev s ciljem fotografiranja običajno nedostopnih prostorov in kotičkov ter prikaza njihovih skritih arhitekturnih značilnosti.
www.maxleitner.com
www.instagram.com/maxleitner

Oprema

Max Leitner je pri fotografiranju uporabljal naslednjo Nikonovo opremo:
• D850
• AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR  
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih poiščite na spletnem mestu www.europe-nikon.com.