24-08-2017

Izjemno je zdaj mogoče. Dokažite se s fotoaparatom D850 ultravisoke ločljivosti

Amsterdam, Nizozemska, 24. avgust 2017 – Nikon predstavi fotoaparat D850 z vrhunsko kombinacijo ločljivosti, hitrosti in svetlobne občutljivosti pri fotografiranju s tipalom polnega formata. Ta fotoaparat D-SLR formata FX ni povprečen fotoaparat, temveč se uvršča na popolnoma drugo raven – pri uporabi v studiu ali v najbolj oddaljenih krajih sveta.

Fotoaparat D850 fotografom nudi ustvarjalno prilagodljivost, ki je potrebna za vrhunske fotografije, naj bo to pri fotografiranju narave, športnih prizorov, porok in mode ali snemanju videoposnetkov. Hitro slikovno tipalo formata FX za fotografije v ultravisoki ločljivosti uporablja 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk za ustvarjanje datotek velikosti 45,4 milijona slikovnih točk. Nova zasnova z vgrajenimi lečami brez razmaka zagotavlja izjemne podrobnosti in izreden dinamični razpon. Ob uporabi izbirnega baterijskega držala z možnostjo uporabe različnih baterij MB-D18 se hitrost snemanja poveča na 9 posnetkov na sekundo. Snemalci lahko zdaj snemajo celozaslonske videoposnetke v ločljivosti 4K brez faktorja izreza, zato so pri snemanju z Nikonovimi svetlobno močnimi objektivi s fiksno goriščnico možnosti zares neštete. S fotoaparatom lahko posnamete tudi intervalne videoposnetke v ločljivosti 4K.

Med drugimi novimi funkcijami, ki omogočajo večjo prilagodljivost, je tudi možnost fotografiranja v formatu RAW velike, srednje ali majhne velikosti. Neslišni način fotografiranja omogoča ustvarjanje izjemno ostrih fotografij ultravisoke ločljivosti brez slišnih zvokov zaklopa. Za natančno makrofotografiranje je v pogledu v živo na voljo način AF na manjšem območju. To je tudi prvi fotoaparat D-SLR z vgrajenim načinom sestavljenega ostrenja za izjemno ostre slike z izredno globinsko ostrino.

Dirk Jasper, vodja trženja izdelkov pri družbi Nikon Europe, pravi: »Fotoaparat D850 je tako vsestranski, kot bi uporabljali tri fotoaparate v enem. Aparat D850 namreč ponuja prilagodljivost pri številu slikovnih točk, velikosti datotek, hitrosti in občutljivosti ISO. Je dobra naložba za fotografe, ki potrebujejo svobodo za ustvarjanje izjemnih fotografij – brez izjeme.«

Povzetek glavnih funkcij

– Ločljivost: 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk. Izredno podrobne datoteke s 45,4 milijona slikovnih točk. Tipalo CMOS z osvetlitvijo od zadaj formata FX brez optičnega nizkoprehodnega filtra.
– Hitrost: fotografirate lahko s hitrostjo 7 posnetkov na sekundo. Ob uporabi izbirnega baterijskega držala z možnostjo uporabe različnih baterij MB-D18 lahko fotografirate v polni ločljivosti tudi s hitrostjo 9 posnetkov na sekundo (z vstavljeno baterijo EN-EL18B).
– Svetlobna občutljivost: zmogljivi slikovni procesor EXPEED 5 ustvarja izredno ostre in jasne slike v razponu občutljivosti ISO 64–25.600, razširljivem do vrednosti 32–102.400 (enakovredno). Celotni razpon občutljivosti ISO je na voljo tudi pri snemanju videoposnetkov v ločljivosti 4K.
– Natančnost: enak vrhunski 153-točkovni sistem AF, kot ga ima paradni konj D5, se ponaša z občutljivostjo do vrednosti –4 EV za osrednjo točko (ISO 100, 20 °C). Merjenje do vrednosti –3 EV omogoča natančno samodejno osvetlitev celo v soju mesečine.
– Videoposnetki 4K brez faktorja izreza: snemate lahko videoposnetke v ločljivosti 4K/UHD pri 30p brez omejitve faktorja izreza. Z baterijskim držalom z možnostjo uporabe različnih baterij MB-D18 lahko snemate več kot tri ure.
– Intervalni videoposnetki 4K v fotoaparatu: s funkcijo snemanja intervalnih posnetkov ločljivosti 4K neposredno v fotoaparatu in 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk fotoaparat D850 omogoča ustvarjanje osupljivih intervalnih videoposnetkov ločljivosti 8K v naknadni obdelavi.
– Prilagodljivost formata RAW: ustvarjate lahko fotografije v formatu RAW velike velikosti s 45,4 milijona slikovnih točk, srednje velikosti s 25,6 milijona slikovnih točk ali majhne velikosti z 11,4 milijona slikovnih točk (datoteke srednje in majhne velikosti so 12-bitne in stisnjene brezizgubno).
– Vsestranskost: zaradi odlične zaščite pred vremenskimi vplivi je fotoaparat D850 primeren tudi za neugodne vremenske razmere. Ker ima tako kot Nikon D5 osvetljene vse gumbe, ga je preprosto upravljati tudi v temi.
– Hitri nosilci za shranjevanje: dvojna reža za kartice omogoča uporabo kartice UHS-II SD in kartice XQD, ki sta skupaj najhitrejša kombinacija.