06-07-2017

Razglasitev zmagovalcev fotografskega natečaja Nikon Photo Contest 2016–2017

Amsterdam, Nizozemska, 6. julij 2017: Nikon s ponosom razglaša zmagovalce fotografskega natečaja Nikon Photo Contest 2016–2017. Nikon Photo Contest je eden prvih mednarodnih fotografskih natečajev na svetu, ki se odvija že od leta 1969. Letos so v sklopu praznovanja Nikonovega 100. rojstnega dne predstavili posebno nagrado ob 100. obletnici na temo »Celebration« (Praznovanje).

Skupno 21.511 fotografov iz 170 držav in regij je prijavilo 76.356 del, kar je nov rekord natečaja glede na število držav in regij, iz katerih so bile fotografije prijavljene.

Zmagovalci natečaja Nikon Photo Contest 2016–2017

Nikon 100th Anniversary Prize (Nikonova nagrada ob 100. obletnici): Greeting to the Sun (Pozdrav soncu)

Annamaria Bruni (Italija)

Glavna nagrada: 休 (Počitek)

Yuanyuan Tian (Kitajska)

Award for the Most Popular Entry (Nagrada za najbolj priljubljeno fotografijo): Disappearing fishing method by Moken (Izginjajoči način ribolova, kot ga vidi Moken)

Dorte Verner (ZDA)

Sodniki so bili mednarodna skupina strokovnjakov z različnih področij pod vodstvom svetovno priznanega grafičnega oblikovalca in art direktorja Nivella Brodyja, ki je povedal: »Prijave so se glede na predmet in interes izjemno razlikovale: nekatere so bile vesele in eksperimentalne, velika večina pa je bila političnih oziroma je ponujala filozofski pogled na svet. Zmagovalci odražajo ravnovesje med umetniškim očesom in sposobnostjo povedati zgodbo. Svetovni problemi in težave so posneti in prikazani v preprosti realnosti – slike, ki nam pomagajo bolje razumeti, kdo smo, in nas izpostavljajo večjim resnicam o svetu, ki ga naseljujemo.«

Poleg prejemnikov nagrad Nikon 100th Anniversary Prize in Grand Prize iz prijav v drugih dveh kategorijah, so sodniki nagradili 1., 2. in 3. mesto za vsako kategorijo in format (posamezna fotografija/zgodba v fotografijah/video). Izbrana je bila tudi Award for the Most Popular Entry, ki so jo izglasovali udeleženci natečaja.

Vse zmagovalne fotografije in podrobnosti najdete na spletnem mestu natečaja Nikon Photo Contest 2016–2017.