30-06-2017

Nikonov ambasador Vincent Munier fotografira ogroženega snežnega leoparda

Da bi svetu razkril naravna čudesa Tibeta, je premagal nadmorsko višino do 5.000 m, temperature do -35 °C in geopolitično nestabilnost

Da bi svetu razkril naravna čudesa Tibeta, je premagal nadmorsko višino do 5.000 m, temperature do -35 °C in geopolitično nestabilnost

Amsterdam, Nizozemska, 30. junija 2017 – Nikonov evropski ambasador in naravoslovni fotograf Vincent Munier je zaključil ambiciozni projekt dokumentiranja najbolj ogroženih divjih živali Tibeta. Da bi lahko fotografiral to relativno neznano in neraziskano območje, je Vincent premagoval velike nadmorske višine, izjemno nizke temperature in težaven teren – vse to zgolj s šotorom, toplimi oblačili, fotoaparatoma Nikon D5 in D500 ter objektivi NIKKOR.

Na posnetke je ujel najrazličnejše živali, od divjega jaka, tibetanske gazele in antilope, tibetanske peščene lisice in Pallasove mačke, njegov glavni cilj pa je bil, da fotografira sramežljivo in izmuzljivo žival, snežnega leoparda, ki mu zaradi klimatskih sprememb grozi izumrtje.

Zmanjševanje vrzeli med človekom in naravo

Tibet ni enostavno dosegljiv – zaradi geopolitičnih razmer in praktičnih preprek, kot je velika nadmorska višina. Ob pomoči tibetanskega vodnika je Vincentu uspelo priti do nekaterih najbolj oddaljenih in nedotaknjenih delov te pokrajine na nadmorskih višinah do 5000 m.

»Ženeta me radovednost in želja po dogodivščinah, zato sta bila tibetansko podnebje in redke divje živali popoln izziv zame,« je povedal Munier. »Pri delu v tako težkih pogojih potrebuješ najboljše fotoaparate in objektive, sicer hitro zamudiš trenutek. Opremo Nikon uporabljam že od 12. leta dalje. Na tem potovanju sem potreboval zanesljivost Nikona D5, ki je moj najljubši fotoaparat, in prenosljivost Nikona D500. Objektiva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR in AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR sta bila pri tem ključnega pomena, saj sem z njima lahko posnel odlične fotografije na daleč.«

Širjenje osveščenosti o najbolj izmuzljivem plenilcu na svetu

Število snežnih leopardov v divjini naj bi se v samo dveh desetletjih¹ zmanjšalo za najmanj 20 %. Snežni leopardi so že ogroženi, naravovarstveniki pa so zaskrbljeni za njihovo prihodnost, saj so pred kratkim posneli običajne leoparde², ki si z njimi delijo življenjski prostor na tibetanski planoti.

Vincent je v Tibet potoval kar trikrat, da je končno srečal snežnega leoparda. Zaradi njihove kamuflaže in previdnosti jih je težko opaziti in poiskati. Na tretjem potovanju mu je uspelo dva dni ostati v bližini matere z mladičem, tako da ju je lahko z izbranimi fotoaparati in objektivi dokumentiral pri skupnem lovu.

»Do narave imamo čuden odnos, kot da je med nami vrzel,« pravi Munier. »Pri delu na takih projektih poskušam iti do skrajnosti, da bi to vrzel zaprl. Ni ravno preprosto, saj se pogosto bojim terena, podnebja in celo živali. Zelo pomembno pa je, da ljudje razumemo, da nismo gospodarji sveta. Zelo cenim to, da se lahko redno vračam v naravo in živim brez udobja doma, tako da sem podvržen istim pogojem kot ta bitja.«

Program Nikonovih ambasadorjev za Evropo

Program Nikonovi ambasadorji za Evropo vključuje talentirane in vplivne vizualne umetnike, ki za predstavitev našega obdobja uporabljajo najnovejše tehnologije v panogi in poznavanje družbenih trendov. Nikon je Vincenta izzval, da uresniči svoj sanjski fotografski projekt, saj si je že pridobil globalni ugled kot vrhunski naravoslovni fotograf.

Za več informacij o Vincentovem projektu obiščite njegovo stran Posebni projekt.

Oprema

Med projektom je Vincent uporabljal naslednjo opremo:

• AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR 
• AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR 
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR 
• D5 
• D500

O Vincentu

Vincent Munier je strokovnjak za fotografiranje divjih živali in narave. Rodil se je v Vosgesu v Franciji in fotografija ga je pritegnila, že ko je bil star dvanajst let in je naredil prve posnetke divjih živali v gozdovih okrog doma. Vincent je prvi fotograf, ki je kar trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega fotografa leta, ki fotografira divje živali (BBC Wildlife Photographer of the Year – Erik Hosking Award). Njegove fotografije so razstavljene v umetniških galerijah in jih objavljajo ugledne revije po vsem svetu.

Vse slike – avtorske pravice © Vincent Munier.


¹https://www.wwf.org.uk/wildlife/snow-leopards
²http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-38610862