28-04-2017

Nikon osvojil štiri nagrade TIPA 2017: Nikon D5600, Nikon COOLPIX W100, PC NIKKOR 19mm f/4E ED in KeyMission 360

Amsterdam, Nizozemska, 28. april 2017: Nikon s ponosom sporoča, da so štirje izdelki tega podjetja med prejemniki uglednih nagrad TIPA 2017. Pokrovitelj nagrad je združenje TIPA (Technical Image Press Association), vodilno na svetu med združenji s področja fotografije in slike. Fotoaparat Nikon D5600 je osvojil nagrado za »najboljši vstopni DSLR«, COOLPIX W100 nagrado »najboljši trpežen fotoaparat«, PC NIKKOR 19mm f/4E ED je bil izglasovan za »najboljši profesionalni objektiv«, kamera KeyMission 360 pa je prejela nagrado za »najboljšo 360-stopinjsko kamero«.

Nagrade podeljujejo za fotografske in slikovne izdelke, ki so bili lansirani med 1. aprilom 2016 in 31. marcem 2017, in to v številnih kategorijah, zanje pa so glasovali uredniki uglednih fotografskih in slikovnih revij z vsega sveta.

Obrazložitev nagrade združenja TIPA fotoaparatu Nikon D5600 – prejemniku nagrade za »najboljši vstopni DSLR«

Fotoaparat Nikon D5600 formata DX s 24,2 MP uporablja Nikonovo funkcijo SnapBridge, ki se lahko uporablja za daljinsko fotografiranje in samodejni prenos slik iz fotoaparata v združljiv pametni telefon ali tablični računalnik prek vmesnika Bluetooth. Videoposnetke je mogoče prenesti tudi prek povezljivosti Wi-Fi, ki je vgrajena v fotoaparat. Fotoaparat nudi neprekinjen način fotografiranja s 5 posnetki na sekundo in 39-točkovni sistem AF ter razpon občutljivosti ISO od 100 do 25.600. Kotno-premični 8,1-centimetrski/3,2-palčni zaslon LCD na dotik z 1.037.000 pikami omogoča ustvarjalnost zornega kota, uporabo številnih načinov s posebnimi učinki ter običajne načine osvetlitve in vzorce.

Fotoaparat omogoča tudi videoposnetke v polni ločljivosti HD pri 60p in uporabo Nikonovega formata NEF (RAW) za zajem slik.

Obrazložitev nagrade združenja TIPA fotoaparatu Nikon COOLPIX W100 – prejemniku nagrade za »najboljši trpežen fotoaparat«

Vodotesen do globine 10 metrov, odporen na padce z višine 1,8 metra, odporen na zmrzal do –10 °C in zaščiten pred vdorom prahu. Ta cenovno dostopni fotoaparat W100 vsebuje senzor CMOS s 13,2 MP, ki zagotavlja zajem slik pri približno 4,7 posnetkih na sekundo in videoposnetke v polni ločljivosti HD pri 30p. Objektiv NIKKOR s 3-kratnim optičnim zoomom z elektronskim VR zagotavlja obseg goriščne razdalje od 30 do 90 milimetrov (enakovredno 35-milimetrskemu formatu). 2,7-palčni zaslon TFT LCD z 230.000 pikami je mogoče izboljšati s 5-stopenjskim prilagajanjem svetlosti. Na voljo so številni ustvarjalni scenski načini in izravnava osvetlitve +/–2 EV. Posebni kontrolni gumb z enim dotikom omogoča preprosto fotografiranje v zahtevnih vremenskih pogojih in pod vodo, Nikonova funkcija SnapBridge pa zagotavlja preprosto deljenje in shrambo v pametnih napravah.

Obrazložitev nagrade združenja TIPA objektivu PC NIKKOR 19mm f/4E ED – prejemniku nagrade za »najboljši profesionalni objektiv«

Profesionalce, ki fotografirajo arhitekturo in tesne notranje prostore, bodo navdušile kakovost in funkcije tega objektiva za celozaslonsko perspektivo, ki se nagiba in premika. Ima tri ED-elemente in dva asferična elementa ter nanokristalno in izpopolnjeno prevleko SIC. Nagiba se za +/–7,5 stopinje in premika za +/–12 mm z obračanjem do 90 stopinj. Objektiv omogoča največji nadzor perspektive: nagib in premik lahko nastavite neodvisno in brez zaklepanja, nagib pa lahko uporabite vzporedno ali pravokotno na premik. Objektiv ima zaščitno fluorovo prevleko na sprednjih in zadnjih elementih, ki odbija vodo ter je odporna na prah, umazanijo in maščobo, ob tem pa še elektromagnetni mehanizem zaslonke in najmanjšo odprtost zaslonke f/32.

Obrazložitev nagrade združenja TIPA kameri KeyMission 360 – prejemnici nagrade za »najboljšo trpežno kamero«

Kamera KeyMission 360 uporabnikom omogoča vseobsegajoči zajem in deljenje 360-stopinjskih videoposnetkov in fotografij ter zagotavlja vodotesno delovanje, ki je odporno tudi na tresljaje in zmrzal, brez uporabe dodatnega ohišja. Enota lahko posname videoposnetke v visoki ločljivosti 4K, fotografije s 23,9 MP in intervalne posnetke ter vsebuje integracijo Nikonove funkcije SnapBridge za sprotno brezžično deljenje. Najmanjša razdalja izostritve je približno 30 cm s kotom prikaza 8,2 mm (enakovredno 35 mm). Je kompaktna (61,1 x 65,7 x 60,1 mm) in lahka (198 g). Uporabnikova prilagodljivost za zajem slik v različnih okoliščinah je izboljšana z razpoložljivo pritrditveno dodatno opremo.