03-04-2017

NOVA SERIJA NIKON WX – DALJNOGLEDI, KI BODO SPREMENILI VAŠ POGLED NA ZVEZDE

Amsterdam, Nizozemska, 3. aprila 2017: Podjetje Nikon ponosno najavlja začetek prodaje izjemnih astronomskih daljnogledov WX 7x50 IF in WX 10x50 IF, kronskih draguljev stoletja optične odličnosti. S super širokim vidnim poljem, najširšim do zdaj, vas serija WX s svojo izjemno optično zmogljivostjo povleče globoko v zvezdnato nebo, kjer boste odkrivali nove podrobnosti in barvne odtenke.

Ker sistem leč za sploščitev vidnega polja kompenzira ukrivljenost vidnega polja in tako omogoča kristalno jasno sliko od sredine do roba, bodo ti premium daljnogledi zadovoljili tudi najbolj zahtevne. Popolna odbojnost in visoka stopnja prepustnosti prizem Abbe-Koenig dajeta izjemno visoko svetlost, ki se dopolnjuje z vrhunsko optiko in ultra širokim vidnim poljem.

Ker so v vsaki cevi po trije elementi iz ED-stekla (izjemno nizka disperzija), ki omogočajo kontrastno in visoko ločljivo sliko ter hkrati odpravljajo barvno napako, so drobne razlike v barvah zvezd vidne vse do roba vidnega polja. Kakovostna večslojna prevleka je nanesena na vse leče in prizme, kar omogoča enakomerno in visoko prepustnost svetlobe v celotnem vidnem spektru, tako da bo pogled naravnejši in bolj čist.

Za izjemno izkušnjo opazovanja zvezd ne glede na to, ali nosite očala ali ne, so Nikonovi inženirji naredili skoraj nemogoče – omogočili so veliko razdaljo do očesne zenice in hkrati močno razširili vidno polje. Daljnogled WX 7x50 IF ima navidezno vidno polje 66,6° in razdaljo do očesne zenice 17,7 mm. Daljnogled WX 10x50 IF ima navidezno vidno polje 76,4° in razdaljo do očesne zenice 15,3 mm. Magnezijeva zlitina poskrbi, da je ohišje trdno, a lahko, gumijasti nastavki okularja »obrni in potisni« pa omogočajo udobno gledanje ne glede na to, kako dolgo bo pogled ostal med zvezdami.

Oba modela sta na voljo v ekskluzivni izdaji za 100. obletnico, ki se ponaša z logotipom 100. obletnice na dnu tečaja, vgravirano serijsko številko na vrhu tečaja in posebnim usnjenim trakom WX za 100. obletnico. Ta izdaja bo na voljo v omejenih količinah, do skupaj 100 enot za oba modela.

Najpomembnejše funkcije

・Okularji z vrhunsko optično zmogljivostjo omogočajo super široko vidno polje. S popravkom astigmatizma in kome dobimo ostro in jasno sliko, ostrina na sredini vidnega polja pa se ohrani vse do skrajnega roba. Tako niti ne boste zaznali roba vidnega polja in se boste počutili, kot da lebdite v zvezdnatem nebu.
・Sistem leč za sploščitev vidnega polja kompenzira ukrivljenost vidnega polja vse od sredine in do skrajnega roba. Čeprav je vidno polje ultra široko, je slika jasna in čista po celotnem vidnem polju, kar vam omogoča širok pogled na zvezdne kopice ali galaksije, posamezne zvezde pa so še vedno videti kot ostre točke.
・S po tremi elementi iz ED-stekla (izjemno nizka disperzija) na cev, ki odpravljajo barvno napako, zaradi katere nastane barvna obroba na robu vidnega polja, kar omogoča kontrastno in visoko ločljivo sliko.
・Kakovostna večslojna prevleka, ki ima enakomerno in visoko prepustnost po celotnem vidnem spektru svetlobe, je nanesena na vse leče in prizme, zato bo pogled naravnejši in bolj čist. Tako verno reproducira subtilne barve zvezd na nočnem nebu.
・Uporabljene prizme Abbe-Koenig imajo popoln odboj na vseh površinah in visoko prepustnost svetlobe, kar omogoča svetlejše vidno polje.
・Prevleka s faznim popravkom na strešnih (Dach) prizmah Abbe-Koenig, ki kompenzira fazne zamike svetlobe, ki se odbija v prizmah, zagotavlja sliko z izjemnim kontrastom in visoko ločljivostjo.
・Optična konstrukcija omogoča super široko vidno polje in dolgo razdaljo do očesne zenice. Tako bodo lahko vsi, tudi tisti, ki nosijo očala, uživali v izjemno širokem vidnem polju.
・Vse leče in prizme uporabljajo optično steklo brez svinca in arzena.
・Gumijasti nastavki okularja »obrni in potisni« s šestimi kliki omogočajo namestitev okularja na pravilno razdaljo od oči.
・Obroč za prilagajanje dioptrije z oznako za lažjo prilagoditev.
・Vodotesna konstrukcija, ki prestane potopitev v do 5 m vode za do 10 minut. (Pod Nikonovimi pogoji preizkušanja. Ni namenjeno za podvodno uporabo.)
・Vodotesna konstrukcija z ohišjem, napolnjenim z dušikom, preprečuje zameglitev notranjosti optičnega sistema in je odporna na plesen tudi pri večjih temperaturnih spremembah.
・Ohišje iz magnezijeve zlitine je trdno, a lahko, kar olajša opazovanje iz roke.
・Na objektivno lečo lahko namestite 55-mm filter (P = 0,75).
・Priložen je ekskluzivni adapter za stativ (TRA-4), ki omogoča pritrditev na stativ.