Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

27-07-2016

Skupna proizvodnja objektivov NIKKOR za Nikonove fotoaparate z izmenljivimi objektivi je dosegla 100 milijonov kosov

Ljubljana, Slovenija, 27. julij 2016: Podjetje Nikon je danes objavilo, da je skupna proizvodnja objektivov NIKKOR¹ za Nikonove fotoaparate z izmenljivimi objektivi sredi junija 2016 dosegla sto milijonov kosov.

Zgodovina objektivov pod Nikonovo znamko NIKKOR se je začela leta 1932, ko je podjetje Nikon, takrat še Nippon Kogaku K.K., registriralo blagovno znamko NIKKOR, temu pa je že leta 1933 sledila serija objektivov za fotografiranje iz zraka Aero-Nikkor. Leta 1959 je družba Nikon predstavila fotoaparat SLR Nikon F in tudi prve objektive NIKKOR za Nikonove zrcalnorefleksne fotoaparate, vključno z objektivom Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Ime NIKKOR je nastalo tako, da so imenu »Nikko« (latinična okrajšava za Nippon Kogaku K.K., ki je bilo izvirno ime ob ustanovitvi podjetja) dodali črko »r«, kar je bilo v času nastanka tega imena pogosto in običajno pri poimenovanju objektivov.

Nikonova serija objektivov NIKKOR trenutno vključuje več kot 90 vrst objektivov, in sicer vse od fiksnih objektivov z ultraširokim kotom do superteleobjektivov, objektivov ribje oko, zoom objektivov, mikroobjektivov ter objektivov PC-E, ki so primerni za različne vrste uporabe, poleg tega pa vključuje tudi objektive 1 NIKKOR za napredne fotoaparate z izmenljivimi objektivi.

Bajonet Nikon F podjetje Nikon za SLR-je in izmenljive objektive uporablja že od njegove predstavitve leta 1959. V svoji zgodovini je bajonet F prevzel vse vrhunske tehnologije določenega obdobja, vključno z nadzorom zaslonke in samodejnim ostrenjem. Ta tradicija se seveda nadaljuje, tako da bajonet podpira najnovejše digitalne fotoaparate in objektive.

Podjetje Nikon tudi nadaljuje z raziskavami in razvojem za ocenjevanje optičnih zmogljivosti. Leta 2013 je Nikon začel z razvojem in uporabo sistema OPTIA², naprave, ki meri odklone vseh vrst³, do katerih pride v objektivih, pa tudi namenskega simulatorja slike, ki se uporablja skupaj s sistemom OPTIA. Programski simulator slike omogoča simulacijo na stopnji zasnove, ki je enakovredna dejanskemu fotografiranju s prototipi objektivov. Tako je mogoče razviti objektive z večjim nadzorom ne samo nad ločljivostjo, temveč tudi nad različnimi značilnostmi objektiva, kot so zameglitev ozadja (boke), reprodukcija tekstur in vtis globine.

Eden od objektivov, razvitih s sistemom OPTIA, je novi AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Objektiv je bil razvit s konceptom tridimenzionalne vernosti z vrhunsko reprodukcijo, kar pomeni, da čim bolj naravno reproducira tridimenzionalne predmete na dvodimenzionalni fotografiji. Fotografije, posnete s tem objektivom, dajejo naraven vtis globine, na njih je primarni motiv impresivno prikazan, medtem ko se zameglitev ozadja postopoma spreminja glede na razdaljo od točke izostritve.

Podjetje Nikon je zagnalo globalno spletno mesto www.nikkor.com, na katerem so na voljo zanimive vsebine o objektivih NIKKOR, vključno s foto- in videogalerijami del, posnetih z objektivi NIKKOR, pogovori z načrtovalci objektivov in še veliko več.


¹ Izmenljivi objektivi za Nikonove fotoaparate SLR in napredni fotoaparat z izmenljivimi objektivi Nikon 1.
² Analizator optične zmogljivosti in celotne slike (angl. Optical Performance and Total Image Analyzer)
³ Do odklonov pride, ko se svetloba iz ene točke fotografiranega predmeta ne združi v eno točko na senzorju po prenosu skozi optični sistem, kar privede do razmazanosti slike. Odstopanja lahko povzročijo tudi spremembo oblike fotografiranega predmeta na fotografiji.