Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

12-05-2016

Podjetje Nikon je prejelo nagrade TIPA Awards 2016 v treh kategorijah za DSLR-ja Nikon D5 in D500 ter za aplikacijo SnapBridge

Amsterdam, Nizozemska, 12. maj 2016: Podjetje Nikon Corporation z veseljem najavlja, da so trije izdelki tega podjetja prejeli prestižne nagrade TIPA Awards 2016, ki jih podeljuje združenje Technical Image Press Association (TIPA), ki združuje največje avtoritete na področju fotografije in industrije upodabljanja. Fotoaparat DSLR Nikon D5 je prejel nagrado Best DSLR Professional/Action (najboljši profesionalni/akcijski DSLR), fotoaparat Nikon D500 je prejel nagrado Best APS-C DSLR Expert (najboljši APS-C DSLR za poznavalce), aplikacija SnapBridge pa nagrado Best Imaging Innovation (najboljša inovacija na področju upodabljanja).

Uredniki prestižnih strokovnih revij so z glasovanjem podelili nagrade TIPA Awards 2016 v številnih kategorijah najboljšim izdelkom na področju fotografije in upodabljanja, ki so na tržišče prišli med 1. aprilom 2015 in 31. marcem 2016.

Za več informacij si oglejte spletno mesto TIPA Awards 2016.

Obrazložitev TIPA za nagrado fotoaparatu Nikon D5 – najboljši profesionalni/akcijski DSLR

Slikovni procesor EXPEED 5, ki je vgrajen v D5, zagotavlja nizko stopnjo šuma, hitro obdelavo, ki je potrebna za video 4K UHD, ter neprekinjeno fotografiranje z 12 posnetki na sekundo s sledenjem AF in AE. V enem samem neprekinjenem rafalu lahko fotoaparat zajame 200 14-bitnih slik v zapisu RAW s kompresijo brez izgube. Novi modul senzorja samodejnega ostrenja Multi-CAM 20K ima kar 153 točk ostrenja (99 jih je križnih v sredini in na obrobju kadra), ki zelo gosto pokrivajo velik del kadra. Poleg tega je iz videoposnetkov 4K UHD mogoče pridobiti fotografije JPEG z ločljivostjo približno 8 milijonov slikovnih točk. D5 ima tudi najvišjo standardno občutljivost v zgodovini podjetja Nikon, kar ISO 102.400, sistem AF pa deluje do –4 EV, kar omogoča ostrenje slabo osvetljenih motivov z nizkim kontrastom.

Obrazložitev TIPA za nagrado fotoaparatu Nikon D500 – najboljši APS-C DSLR za poznavalce

Z novim slikovnim procesorjem EXPEED 5 in novim Nikonovim senzorjem CMOS formata DX ima D500 širok razpon standardnih občutljivosti, od ISO 100 do ISO 51.200, ki ga je mogoče razširiti na ISO 1.640.000 (Hi 5). D500 omogoča hitro neprekinjeno fotografiranje s približno 10 posnetki na sekundo (s sledenjem AF in AE) za največ 79 posnetkov v 14-bitnem nestisnjenem zapisu RAW. Poleg fotografij D500 podpira tudi snemanje videoposnetkov v ločljivosti 4K UHD (3840 × 2160)/30p, videoposnetkov v polni visoki ločljivosti in intervalnih videoposnetkov. Ima tudi 3,2-palčni zaslon na dotik s približno 2,36 milijona slikovnih pik, ki omogoča enostavno gledanje in preprosto fotografiranje. Fotoaparat lahko hkrati snema na reži za kartice XQD in SD, združljiv pa je tudi z aplikacijo SnapBridge, ki omogoča brezšiven prenos iz fotoaparata v pametno napravo, da lahko uporabniki shranjujejo in delijo slike.

Obrazložitev TIPA za nagrado aplikaciji SnapBridge – najboljša inovacija na področju upodabljanja

SnapBridge omogoča brezšivno povezavo fotoaparata in pametne naprave z nizkoenergijsko povezavo Bluetooth, ki porabi zelo malo energije. Ko je aplikacija nameščena, SnapBridge omogoča takojšen prenos slik iz fotoaparata v pametno napravo, pri čemer je s fotoaparatom lahko seznanjenih do pet pametnih naprav. Med fotografiranjem lahko v pametne naprave samodejno prenesete in shranite originalne slike JPEG ali manjše kopije z ločljivostjo 2 milijona slikovnih točk (Full HD). Poleg tega lahko vključite dve vrsti vdelanih informacij, vključno z avtorskimi pravicami, informacijami o fotografiranju, komentarji in logotipi. Aplikacija poleg tega podpira daljinsko fotografiranje s pametne naprave. Tako lahko uporabnik kadrira in si ogleda posnetke v realnem času na zaslonu pametne naprave, pri določenih fotoaparatih pa je mogoče uporabljati tudi funkcije, kot je samosprožilec.

Besedna znamka in logotipi Bluetooth® so registrirane blagovne znamke v lasti družbe Bluetooth SIG, Inc. Vsakršna uporaba teh znamk s strani podjetja Nikon Corporation je v okviru dovoljenj.