Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

26-04-2016

Družba Nikon najavlja zmagovalce festivala Nikon European Film Festival

Natečaj kratkih filmov, ki mu je predsedoval z oskarjem nagrajeni režiser Asif Kapadia, skupaj z ustanovo Raindance najavlja, da je veliko nagrado prejel film »Not a Pizza Order«

Amsterdam, Nizozemska, 26. april 2016 – Družba Nikon je danes zmagovalce festivala najavila skupaj z neodvisno filmsko organizacijo Raindance in z oskarjem nagrajenim režiserjem Asifom Kapadio. »Not a Pizza Order« (Ne naročam pice) avtorice Cécile Ragot iz Francije je dobil veliko nagrado. Cécile bo prejela video komplet z Nikonom D810 in enotedensko potovanje na filmski festival v Cannesu maja 2016.

Svoje prispevke za festival Nikon European Film Festival, ki je zdaj že v drugem letu, je poslalo več kot 550 nadarjenih ustvarjalcev kratkih filmov iz vse Evrope. Navdušenci in profesionalci so morali ustvariti kratki film dolžine 140 sekund na temo Vsakodnevni trenutki, ki je vsakodnevni trenutek spremenil v ustvarjalno pripoved.

Zmagovalce je izbrala žirija, ki ji je predsedoval režiser z oskarjem nagrajenega dokumentarca »Amy« Asif Kapadia. Pridružili so se mu prejemnik nominacije za emmyja, fotograf in filmar Pieter ten Hoopen, ustanovitelj neodvisnega filmskega festivala Raindance Elliot Grove ter Dirk Jasper iz podjetja Nikon Europe.

Veliko nagrado je filmu »Not a Pizza Order« avtorice Cécile Ragot žirija podelila na končnem zasedanju v British Film Institute v Londonu. Močan film, ki prikazuje težave nasilja v družini, je prepričal vse člane žirije. Na platnu je na videz popolnoma običajen klic spremenila v prepričljivo zgodbo, zato je žirija pohvalila pripoved in izjemne tehnične sposobnosti.

Preostali dobitniki nagrad, ki jih je izbrala žirija, so bili:
  Best Narrative»Bad Luck« (Smola), Martin Taube, Švedska 
  Technical Excellence»Evasion« (Izogibanje), Pierre le Gall, Francija 
  Best Student Entry »Diamondjaw«  (Diamantna čeljust), Tormi Torop, Estonija 

Prejemnik nagrade People’s Choice (Glas ljudstva) je na podlagi všečkov in deljenj na spletnem mestu festivala Nikon Film Festival postal »At Night They Work« (Ponoči delajo), ki ga je posnel Ad van Brunschot z Nizozemskega.

Asif Kapadia, predsednik žirije Nikon European Film Festival, je povedal naslednje: »Najboljši filmi so imeli zelo močno idejo in zgodbo – tako, ki me je odpeljala na drobno potovanje. Zame je bil film 'Not a Pizza Order' izjemno močan. Človek bi mislil, da gre za komedijo, vendar gre za zelo resen film o izredno pomembni stvari. Vedno iščem filme, ki se me dotaknejo, ne glede na to, ali gre za sliko, trenutek ali preprosto za to, da se filma spomnim tudi, ko že grem. Menim, da so vsi dobitniki nagrad ustvarili odlične filme.«

Elliot Grove, ustanovitelj festivala Raindance in član žirije festivala Nikon European Film Festival, je dodal: »Visoki standardi poslanih filmov so nas navdušili, še bolj pa nas je navdušila raznovrstnost filmov na temo Vsakodnevni trenutki. Kot režiser in zagovornik neodvisnega filma sem navdušen, da Nikon podpira filmarske navdušence po vsej Evropi in po svetu, da razvijajo svoj talent, hkrati pa jim podarja tehnologijo, ki jo potrebujejo, da izpilijo svoje sposobnosti.«

Cécile Ragot, prejemnica letošnje velike nagrade, je povedala: »Ta nagrada me je še dodatno spodbudila k ustvarjanju filmov. Članom žirije sem zelo hvaležna. Ustvarjam filme, za katere upam, da bodo vplivali na življenja in perspektive ljudi, s to nagrado pa mi bo morda uspelo to željo spremeniti v resničnost.«

Kategorije in nagrade

Dobitnik velike nagrade bo prejel video komplet Nikon D810 in enotedensko potovanje na filmski festival v Cannesu maja 2016 s plačanimi stroški, kjer bo kot posebni gost ustanove Raindance lahko izkoristil čas za mreženje z najpomembnejšimi ustvarjalci.

Dva zmagovalca v podkategorijah »Best Narrative« in »Technical Excellence« bosta prejela Nikon D750 ter denarno nagrado 3000 EUR, zmagovalec kategorije »Best Student Entry« pa bo prejel filmski komplet Nikon D750 in denarno nagrado 2000 EUR. Ustvarjalec, ki ga bo občinstvo izbralo za nagrado »People’s Choice«, bo prejel filmski komplet Nikon D750.