Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

05-01-2016

Nikon D500: združena moč digitalnega fotoaparata SLR formata FX, prožnosti formata DX in stalne povezljivosti

D500 vsebuje Nikonovo tehnologijo, s katero zagotavlja stalno neprekinjeno povezljivost z drugimi komunikacijskimi napravami.

Amsterdam, Nizozemska, 5. januar 2016 – Podjetje Nikon Corporation z veseljem predstavlja Nikon D500, vodilni digitalni fotoaparat SLR formata DX, ki združuje vrhunsko delovanje digitalnega zrcalnorefleksnega fotoaparata formata FX z ohišjem, ki omogoča preprosto uporabo, in izboljšanimi možnostmi uporabe.

Razvoj fotoaparata Nikon D500 se je močno opiral na spremenjene zahteve potrošnikov glede vizualij ter zahtevnejše potrebe fotografskih navdušencev. Upoštevana je bila tudi vse bolj pomembna stalna povezanost fotoaparata z drugimi osebnimi napravami.

S tem namenom ima fotoaparat Nikon D500 enega najnaprednejših sistemov samodejnega ostrenja med fotoaparati za ljubiteljske uporabnike. V serijo Nikon DX uvaja možnost snemanja videoposnetkov 4K UHD, poleg tega pa je še prvi Nikonov fotoaparat, ki s tehnologijo SnapBridge omogoča povezljivost za stalno neposredno skupno rabo.

»Nastal je cel nov svet vizualne skupnosti, v katerem za medsebojno komunikacijo uporabljamo slike. Zato so naši navdušeni uporabniki postali izbirčnejši in od fotoaparatov zahtevajo še več. Tako smo se pri razvoju usmerili v to, da zmogljivost formata FX spravimo v D500, s čimer lahko zadostimo vse večjim zahtevam potrošnikov in profesionalnih fotografov po vrhunski tehnologiji obdelovanja fotografij,« je povedal Tadashi Nakayama, podpredsednik družbe, vodja sektorja za trženje, poslovna enota za obdelovanje slik, Nikon.

Zmogljivost v manjšem ohišju

D500 je odličen pri spremljanju gibanja, saj uporablja enak 153-točkovni sistem AF kot fotoaparat D5. Natančno zajemanje motivov tudi pri neprekinjenem fotografiranju z visoko hitrostjo približno 10 posnetkov na sekundo omogoči odlične fotografije avtomoto dogodkov in dogodivščin na potovanju. Uporabniki, ki želijo posneti akcijske ali ganljive scene, lahko te posebne trenutke zdaj ovekovečijo v videoposnetkih 4K UHD, podprtih z novim slikovnim procesorjem EXPEED 5, ki fotoaparatu D500 omogoča vrhunsko kakovost obdelovanja slik. D500 ima poleg tega še širok razpon občutljivosti od ISO 100 do 51.200 z možnostjo razširitve do vrednosti Hi 5 (enakovredno ISO 1.640.000), zato omogoča neprekosljive rezultate v večini svetlobnih pogojev. Združevanje visoke zmogljivosti in vsestranskosti s priročnim rokovanjem zagotavlja, da je D500 orodje, s katerim boste svojo ustvarjalno vizijo in strast pretvorili v bogate vizualne elemente in uresničili svoje ideje.

Brezhibna stalna povezava s tehnologijo SnapBridge

D500 je prvi fotoaparat v Nikonovi paleti fotoaparatov, ki omogoča stalno brezžično povezavo s pametnimi napravami prek povezave Bluetooth Low Energy. Ta nova Nikonova inovacija zagotavlja neprekinjen in takojšen prenos fotografij iz fotoaparata v pametne naprave v trenutku, ko so posnete, zato fotografija postane del družabne in povezane izkušnje. Postopek poteka samodejno, pri čemer ni treba aktivirati prenosa fotografij iz fotoaparata, uporabnikom na poti pa bo prav prišla tudi nizka poraba energije obeh naprav.

Osnovne funkcije fotoaparata D500

1. Zmogljiv 153-točkovni sistem AF dosega neprekosljivo zajemanje motivov v različnih okoliščinah
Modul senzorja za samodejno ostrenje Multi-CAM 20K fotoaparatu D500 omogoča gosto konfiguracijo s 153 točkami ostrenja (in 99 križnimi senzorji), ki pokrivajo izjemno širok del območja slike, zato je mogoč natančen zajem celo najhitrejših motivov. Zmogljivost AF fotoaparata je razširjena do vrednosti –4 EV¹ za osrednjo točko in –3 EV¹ za vse ostale točke, zato je AF koristen tudi pri zelo šibki osvetlitvi ali pri fotografiranju motivov z nizkim kontrastom. Nov procesor za AF in tipalo RGB s 180.000 pikami prav tako prispevata k izjemnemu samodejnemu ostrenju v različnih okoliščinah.
¹ ISO 100, 20 °C.

2. Neprekinjeno fotografiranje z veliko hitrostjo približno 10 posnetkov na sekundo za največ 200 posnetkov (14-bitni nestisnjeni RAW)
D500 omogoča neprekinjeno fotografiranje z veliko hitrostjo približno 10 posnetkov na sekundo¹ za največ 200 posnetkov v obliki JPEG in 200 fotografij v obliki 14-bitnega nestisnjenega RAW – in to brez upočasnitve hitrosti fotografiranja. Pri tako visoki hitrosti lahko tudi spremljate premične motive po širokem vidnem polju, pri čemer prideta do izraza stabilna slika v iskalu in najširši diagonalen vidni kot² vrednosti pribl. 30,8°.
¹ Približno število slik na sekundo s popolnoma napolnjeno polnilno Li-ionsko baterijo EN-EL15, neprekinjeno servo samodejno izostritvijo, s časom zaklopa 1/250 ali krajšim in ostalimi nastavitvami na privzetih vrednostih.
² Na dan 6. januarja 2016 med fotoaparati D-SLR, ki uporabljajo slikovno tipalo velikosti APS-C. Na podlagi Nikonove raziskave.

3. Edinstvene prednosti kompaktnega sistema DX – boljša okretnost pri telefoto snemanju
Nikonov fotoaparat D500 formata DX omogoča kot zajema, enakovreden objektivu s približno 1,5-krat daljšo goriščno razdaljo¹. Zato je pri telefoto snemanju mogoča uporaba manjših in lažjih objektivov s krajšo goriščno razdaljo, pri tem pa lahko vseeno uživate v zmogljivosti, ki je lahko kos vodilnemu modelu D5 formata FX. Okretnost fotoaparata še dopolnjuje objektiv v kompletu, AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR, najlažji² objektiv s 5-kratnim zoomom, ki tehta le pribl. 1340 g³, ko je nameščen na fotoaparat D500.
¹ Enakovredno 35-mm formatu.
² Med objektivi s 5-kratnim zoomom s svetlobno močjo f/2,8 pri širokokotni nastavitvi, združljivimi z digitalnimi fotoaparati SLR z izmenljivimi objektivi in slikovnimi tipali formata APS-C, na voljo z 2. julijem 2015. Na podlagi Nikonove raziskave. Na podlagi Nikonove raziskave.
³ Vključno z baterijo, pomnilniško kartico XQD/SD in objektivom.

4. Snemanje videoposnetkov 4K UHD, primernih za profesionalno videoprodukcijo
D500 lahko posname videoposnetke 4K UHD (3840 x 2160)/30p/25p/24p ter 1080/60p dolžine do 29 min in 59 s¹, pri tem pa je na voljo prenos na zunanje zaslone s povezavo HDMI. S fotoaparatom lahko posnamete tudi videoposnetke 4K UHD s časovnimi intervali. V ločljivosti HD ali polni ločljivosti HD funkcija zmanjšanja tresljajev² fotoaparata D500 zmanjša učinke tresenja fotoaparata v navpičnih, vodoravnih in rotacijskih smereh pri snemanju videoposnetkov iz roke, aktivna osvetlitev D-Lighting pa ohrani podrobnosti osvetljenih delov in senc ter tako ustvari posnetek z naravno svetlostjo.
¹ Posneti v ločenih datotekah.
² Območje slike je v videoposnetku formata DX nekoliko manjše.

5. Nov slikovni procesor EXPEED 5 doseže občutljivost do vrednosti ISO 51.200, z možnostjo razširitve do vrednosti Hi 5 (enakovredno ISO 1.640.000)
Nov slikovni procesor fotoaparata D500 EXPEED 5, ki je uporabljen tudi v modelu D5, doseže občutljivost ISO od vrednosti 100 do 51.200, z možnostjo razširitve od vrednosti Lo 1 (enakovredno ISO 50) do Hi 5 (enakovredno ISO 1.640.000). Zajame lahko slike izjemno visoke ločljivosti, ob tem pa učinkovito zmanjša šum tudi pri nastavitvah visokih občutljivosti ISO. Novo tipalo RGB s približno 180.000 slikovnimi točkami dopolnjuje zmogljivost fotoaparatovega naprednega sistema za prepoznavanje scen, odpravljanje utripanja za fotografije pa zmanjša odstopanja v osvetlitvi tudi pri utripajočih svetlobnih virih.

6. Nagibni 8-cm/3,2-palčni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo omogoča priročno fotografiranje profesionalcem in naprednim uporabnikom
Zaslon na dotik fotoaparata D500 omogoča mnogo funkcij, vključno s takojšnjim preklopom slik z vrstico hitrosti fotografiranja, besedilnim vnosom – kar omogoča tudi D5 – ter AF na dotik in sprožilcem na dotik (pri fotografiranju). Nagibni zaslon s 3-osnim tečajem omogoča pogled v živo v prilagodljivih kotih, ki uporabnikov ne ovirajo pri delu ter jim omogočajo fotografiranje v udobnih položajih. Velik 8-cm/3,2-palčni zaslon fotoaparata D500 z izboljšano ločljivostjo z 2.359.000 pikami uporabnikom omogoči izjemno natančno izbiro in potrjevanje izostritve.

7. SnapBridge fotoaparat D500 poveže s pametnimi napravami prek povezave Bluetooth Low Energy
D500 je prvi Nikonov fotoaparat, ki zagotavlja stalno povezavo s pametnimi napravami¹, in sicer prek povezave kratkega dosega Bluetooth Low Energy. Na ta način je omogočenih veliko storitev: uporabniki lahko samodejno prenašajo fotografije iz fotoaparata D500 v svoje pametne naprave ter jih samodejno prenesejo tudi v spletno storitev NIKON IMAGE SPACE. Fotografi lahko s svojo pametno napravo tudi brskajo po fotografijah v fotoaparatu ter spotoma pregledajo svoje stvaritve. Tehnologija SnapBridge v slike samodejno vdela podatke o datumu in času za boljši pregled ter s tem znatno poveča dragocenost in priročnost fotografij, posnetih s fotoaparatom D500.
¹ Pametni telefoni in tablični računalniki iOS ali Android™.

8. Brezžični oddajnik WT-7/A/B/C (izbirno) omogoča komunikacijo prek izjemne hitre žične/brezžične povezave LAN
Nikonov brezžični oddajnik WT-7/A/B/C je namenjen profesionalnim uporabnikom, ki potrebujejo še hitrejši prenos slik, kot ga omogoča vgrajena funkcija za brezžično povezavo LAN. V povezavi s fotoaparatom D500 omogoča prenos slik in videoposnetkov v računalnike¹ ali strežnik FTP prek žične ali brezžične povezave LAN. D500 z brezžičnim oddajnikom WT-7/A/B/C lahko uporabite kot vstopno točko brezžičnega omrežja LAN, ki omogoča enostavne povezave z računalniki in pametnimi napravami.
¹ Potrebuje orodje Wireless Transmitter Utility (lahko ga prenesete z Nikonovega spletnega mesta).

Specifikacije, oblika, ime izdelka in priložena oprema se lahko razlikujejo glede na državo ali območje. Tehnični podatki in oprema se lahko spremenijo brez obvestila ali kakršne koli obveznosti za proizvajalca.