08/01/2013

Predstavljamo dva nova fotoaparata Nikon 1

Ljubljana, Slovenija, 8. januar 2013 Družba Nikon danes pozdravlja dva nova člana družine Nikon 1: Nikon 1 J3 z najmanjšim ohišjem na svetu¹ in preprosto elegantni Nikon 1 S1, ki je prvi model v novi seriji S. Oba fotoaparata se ponašata z najkrajšim zamikom pri proženju² in najhitrejšim neprekinjenim fotografiranjem na svetu.³

Nikon 1 J3 še nadgrajuje osupljivo hitrost in prenosno obliko, ki je pripomogla k temu, da je Nikon 1 J1 postal najbolje prodajan kompakten sistemski fotoaparat v Evropi.⁴ Z elegantnim ohišjem iz aluminija, ki je najmanjše na svetu¹, pa je občutek v roki še boljši, kot je videz. Z najkrajšim zamikom pri proženju² in najhitrejšim neprekinjenim fotografiranjem³ na svetu bo vedno pripravljen, da z visoko ločljivimi fotografijami in videoposnetki v ločljivosti Full HD zajame odločilne trenutke aktivnih življenjskih stilov.

Fotoaparat Nikon 1 S1 pa je prvi fotoaparat iz serije S, s hitrim, elegantnim in preprostim ohišjem, ki zagotavlja odlične rezultate s še manj truda. Nikon 1 S1 je zasnovan za hitrost in preprostost, zato je enako priročen in preprost za uporabo kot kompaktni fotoaparati, a je precej hitrejši in občutno močnejši, hkrati pa ima tudi precej boljšo kakovost slike.

Nikon 1 J3 in Nikon 1 S1 uporabljata tehnologijo Nikon 1 druge generacije, enako kot tudi nedavno predstavljeni fotoaparat Nikon 1 V2, ki je namenjen fotografskim navdušencem. Nova fotoaparata ponujata nove ravni hitrosti in še natančnejše delovanje, hkrati pa omogočata izjemno dovršene funkcije naslednje generacije, kot denimo nadzor slike v živo in zajem najboljšega trenutka, ter brezžični prenos fotografij z možnostjo dodatnega nastavka Wi-Fi.

Jordi Brinkman, produktni vodja za kompaktne sistemske fotoaparate Nikon 1 pri podjetju Nikon Europe, pravi: „Nikon 1 J3 nas vse navdušuje. Je manjši in hitrejši kot katerikoli fotoaparat z izmenljivim objektivom, ki ga morda že imate ali pa ki ga sploh lahko najdete, poleg tega pa je v trenutku pripravljen na vstop v dogajanje, zato lahko vsakdo zajame odločilne trenutke s fotografijami visoke ločljivosti in videoposnetki Full HD.“

Ter nadaljuje: »Prav tako smo seveda navdušeni, da se bo družina Nikon 1 z novo serijo S, ki bo vsebovala elegantne in hkrati preproste fotoaparate, še razširila. Nikon 1 S1 je kot nalašč za mlade družine in posameznike, ki jim je všeč preprostost uporabe kompaktnih fotoaparatov, a si hkrati želijo višje zmogljivosti ter boljšo kakovost fotografij in videoposnetkov. Z intuitivnim digitalnim upravljanjem in vrhunskimi ustvarjalnimi funkcijami je Nikon 1 S1 hiter sistemski fotoaparat, s katerim je snemanje ostrih, natančnih fotografij in videoposnetkov hitrega tempa življenja prav navdušujoče preprosto.«

Nikonov dvojni procesor za obdelavo slik EXPEED 3A obdeluje slike z neverjetno hitrostjo – zmogljivost brez primere v vseh okoliščinah. Ta poganja najhitrejše neprekinjeno fotografiranje na svetu³ s 15 posnetki na sekundo s samodejno izostritvijo⁵ in do 60 posnetkov na sekundo⁶ s fiksno točko samodejne izostritve AF, kar omogoča visokokakovostne posnetke tudi najhitrejšega dogajanja.

Napredni hibridni sistem samodejne izostritve AF omogoča takojšnjo izostritev objektov ter podpira samodejno izostritev z zaznavanjem faz za hitre premike in samodejno izostritev z zaznavanjem kontrasta za zajem podrobnosti tudi v šibki svetlobi. Senzor takoj preklaplja med 73 območji izostritve z zaznavanjem faz in 135 območji izostritve z zaznavanjem kontrasta glede na ozadje, kar zagotavlja vrhunske fotografije in videoposnetke v najrazličnejših okoljih.

Zajem najboljšega trenutka vedno zagotovi najboljši posnetek. Z enim samim klikom sprožilca bo pametni izbor fotografij zajel do 20 slik (do 15 za Nikon 1 S1) v visoki ločljivosti in nato predlagal do pet najboljših. Počasni prikaz zajame do 20 zaporednih fotografij (do 15 za Nikon 1 S1) in jih hkrati prikaže v počasnem posnetku na zaslonu LCD, da lahko izberete in shranite točno tisti trenutek, ki ga želite.

Posnemite podrobne fotografije in videoposnetke celo v šibki svetlobi. Nikon 1 S1 se ponaša z ločljivostjo 10,1 milijona slikovnih točk z občutljivostjo od ISO 100 do 6400. Nikon 1 J3 pa dvigne ločljivost na 14,2 milijona slikovnih točk z občutljivostjo od ISO 160 do 6400.

Nikonov slikovni senzor CMOS formata CX odlično uravnoteži velikost sistema, hitrost in kakovost slike, kar omogoča kakovostne fotografije in videoposnetke ter popolno prenosljivost. Možnost fotografiranja pri visokih nastavitvah ISO pomeni, da boste zajeli dovolj svetlobe, tudi če fotografirate pri hitrosti do 60 posnetkov na sekundo.

Cela serija objektivov 1 NIKKOR zagotavlja kakovostno optiko, ki jo pričakujete pri Nikonu. Njihova kompaktnost in majhna teža še prispevata k priročni prenosnosti sistema Nikon 1, ne da bi za to žrtvovali kakovost slike. Ko fotografirate z optiko Nikon, ste lahko prepričani, da boste zajeli izjemno ostre slike z živo prikazanimi barvami in globokimi kontrasti.

Sistemski fotoaparati Nikon 1 so optimizirani za snemanje kakovostnih videoposnetkov, saj imajo izmenljive objektive 1 NIKKOR, sistem AF z zaznavanjem faz, ki hitro in natančno izostri premikajoče se motive, ter gladke in tihe prehode samodejne izostritve, s katerimi bodo posnetki videti naravni, hkrati pa bodo odlično zveneli.

Tako Nikon 1 J3 kot Nikon 1 S1 lahko snemata videoposnetke v ločljivosti Full HD pri hitrosti sličic 60 in 30 posnetkov, med snemanjem pa lahko zajamete celo fotografije polne ločljivosti.⁷ Če snemate v naprednem načinu, lahko s krmilniki PSAM v celoti nadzorujete hitrost sprožilca in zaslonko, z gladkimi prehodi samodejne izostritve in kristalno čistim zvokom. Lahko pa dosežete celo dramatične učinke v zelo počasnem posnetku, s hitrostmi snemanja do 1200 posnetkov na sekundo.⁸

Vzemite v roke Nikon 1 J3 in navdušil vas bo s svojo trdnostjo in odpornostjo. Z natančno izdelavo iz lahkega, kakovostnega aluminija smo ustvarili kompaktno in privlačno ohišje, ki je najmanjše na svetu¹ in je na voljo v beli, črni, srebrni, rdeči in bež barvi, enako kot priloženi objektivi.

Nikon 1 S1 je majhen, eleganten in preprost, s svojim čistim, minimalističnim oblikovanjem s poenostavljenim upravljanjem in jasnimi digitalnimi meniji pa omogoča intuitivno delovanje. Na voljo je v beli, črni, rožnati, rdeči ali kaki barvi, enako kot priloženi objektivi.

Oba modela imata vgrajeno kompaktno bliskavico, ki se samodejno dvigne, da zagotovi dodatno svetlobo zmeraj, ko jo potrebujete.

Nadzor fotografij v živo je hiter in preprost način za izboljšavo fotografij, preden jih posnamete, saj vam omogoča, da nagonsko popravite nastavitve, zamrznete dogajanje, prilagodite osvetlitev ali zameglite ozadje. Rezultate si lahko ogledate v realnem času na svetlem zaslonu LCD visoke ločljivosti⁹, še preden zajamete posnetek.

V ustvarjalnem načinu lahko slikam pred fotografiranjem dodajate filtre in učinke. Izboljšajte vzdušje z mehkim filtrom, z načinom nočni portret pričarajte vedno dovolj svetlobe in zajemite osupljive razglede v načinu enostavna panorama.¹⁰
Funkcija hitre fotografije v gibanju je odličen način, kako zajeti več kot en trenutek, zamrznjen v času. Vse, kar potrebujete, da fotoaparat ustvari »živo sliko«, ki se konča s fotografijo, je en sam klik. Hitro fotografijo v gibanju lahko shranite kot eno samo datoteko .mov, zato jo boste zlahka delili.

Ko želite nadzirati fotografiranje prizorov po svojih zamislih, vam oba fotoaparata omogočata uporabo načinov za nadzor osvetlitve P, S, A ali M. Samo obrnite gumb za izbiro načina delovanja na ustvarjalni način ter izberite P, S, A, M za popoln nadzor nad osvetlitvijo, prednostjo zaslonke, časom in ročno osvetlitvijo.

Z majhnim mobilnim brezžičnim vmesnikom WU-1b boste lahko kakovostne fotografije prenesli neposredno iz fotoaparata v pametni telefon ali tablico.¹¹ Tako boste zlahka delili trenutke s prijatelji in družino, jih prenesli na najljubše družabno omrežje ali pa si jih ogledali na večjem zaslonu. Vmesnik lahko uporabljate celo za to, da fotoaparat daljinsko upravljate z napravo.

Vedno večja izbira dodatkov za sistem in objektivov 1 NIKKOR vam omogoča, da še bolje izkoristite prenosnost, moč in hitrost fotoaparatov Nikon 1 ter kar najbolje izkoristite fotografiranje. Preizkusite novi ultraširokokotni zoom objektiv 1 NIKKOR VR 6.7–13mm ali pa kompaktni objektiv z 10x zoomom 1 NIKKOR VR 10–100mm. Izboljšajte oprijem z ročajem GR-N2100 ter zajemite podvodno dogajanje s kompaktnim in elegantnim vodoodpornim ohišjem WP-N2.

¹Najmanjše ohišje na svetu: Stanje dne 20. december 2012 med digitalnimi fotoaparati z izmenljivimi objektivi, ki imajo slikovni senzor formata CX ali večjega.
²Najkrajši zamik sprožilca: Med digitalnimi fotoaparati z izmenljivimi objektivi, ki so na voljo 29. novembra 2012, kot so to določili Nikonovi testi delovanja z enotočkovnim samodejnim ostrenjem in najkrajšo goriščno razdaljo na objektivu 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6.
³Najhitrejše zaporedno fotografiranje pri približno 15 posnetkih na sekundo s samodejno izostritvijo: Med digitalnimi fotoaparati z izmenljivimi objektivi, ki so bili na voljo 29. novembra 2012, na podlagi raziskav družbe Nikon.
⁴Tržne raziskave družbe GfK so pokazale, da je Nikon 1 najbolje prodajani sistem kompaktnih sistemskih fotoaparatov od začetka leta 2012 do danes.
⁵Pri zajemanju fotografij v polni velikosti s samodejno izostritvijo lahko J3 fotografira pri približno 15 posnetkih na sekundo do 22 posnetkov, S1 pa lahko fotografira pri približno 15 posnetkih na sekundo do 15 posnetkov.
⁶Pri zajemanju fotografij v polni velikosti lahko J3 fotografira pri približno 60 posnetkih na sekundo do 20 posnetkov, S1 pa lahko fotografira pri približno 60 posnetkih na sekundo do 15 posnetkov. Način izostritve je nastavljen na AF-S (enojni AF), izostritev in osvetlitve za prvi posnetek ni mogoče nastaviti.
⁷Zajem fotografije v polni ločljivosti, ne da bi se prekinilo snemanje videoposnetka v načinu naprednega videoposnetka: fotoaparat Nikon 1 J3 lahko posname sliko s 14,2 milijona slikovnih točk (razmerje stranic 3:2). Fotoaparat Nikon 1 S1 lahko posname sliko z 8 milijoni slikovnih točk (razmerje stranic 16:9). Ta fotografija ni okvir, shranjen iz videoposnetka.
⁸Hitrosti snemanja videoposnetkov v naprednem načinu: 400 posnetkov na sekundo za velikost okvirja 640x240 ali 1200 posnetkov na sekundo pri velikosti 320x120. Najdaljši čas snemanja je 5 sekund.
⁹Zaslon LCD z visoko ločljivostjo: Fotoaparat Nikon 1 J3 ima zaslon LCD z 921.000 pikami in diagonalo 7,5 cm (3 palce). Fotoaparat Nikon 1 S1 ima zaslon LCD s 460.000 pikami in diagonalo 7,5 cm (3 palce) Zaslon LCD.
¹⁰Enostavna panorama je na voljo samo pri fotoaparatu Nikon 1 J3.
¹¹Združljivo s pametnimi napravami z operacijskimi sistemi Android™ OS in iOS. Pred uporabo morate v pametno napravo namestiti brezžični mobilni vmesnik Wireless Mobile Adapter Utility, ki ga lahko brezplačno prenesete iz spletne trgovine Google Play™ in iTunes®.
Android, Google, Google Play, YouTube in druge znamke so blagovne znamke družbe Google Inc.