01-12-2008

Predstavljamo nov profesionalni fotoaparat D3X s 24,5 milijoni slikovnih pik

Predstavljamo nov profesionalni fotoaparat D3X s 24,5 milijoni slikovnih pik

Nikon Europe predstavlja najnovejši zrcalno refleksni fotoaparat najvišjega razreda. D3X je naslednik modela D3, ki je osvojil številne nagrade zaradi svoje zanesljivosti, preprostosti za uporabo in vzdržljivosti. Novi fotoaparat ponuja občutno višjo ločljivost slikovnega senzorja in postavlja nova merila kakovosti slik. Povsem nov senzor CMOS s 24,5 milijoni slikovnih pik je idealen za katero koli vrsto fotografiranja, tako v studiu kot zunaj njega. Fotoaparat D3X bodo prav posebej cenili brezkompromisni fotografi, ki delajo v naravi, studiu ali modni industriji.

»To je fotoaparat, na katerega so čakali številni poklicni fotografi,« je povedal Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in storitve NPS pri podjetju Nikon Europe. »Tako kot je model D3 postal standard za poklicne športne fotografe, bo D3X s svojo izjemno ločljivostjo dvignil merila v oglaševalski, modni in arhivski fotografiji. Rezultati govorijo sami zase: to je vsekakor naš najkakovostnejši fotoaparat doslej.«

Svet je vaš studio

Posebej zasnovan senzor CMOS formata FX odlikujejo 12-kanalni prikaz, mikroleče brez presledkov in zmanjšanje šuma, ki je vgrajeno v integrirano vezje. Omogoča najvišje hitrosti neprekinjenega fotografiranja in najbolj napredno zmanjšanje šuma pri visokih občutljivostih ISO v svojem razredu.

D3X podpira razpon ISO od ISO 100 do ISO 1600, ki se lahko razširi navzdol do ISO 50 in navzgor do ISO 6400. Hitrost slikanja pri polni ločljivosti je 5 slik/s, če pa se ločljivost zmanjša na 10 milijonov slikovnih pik (način formata DX) pa kar 7 slik/s. Priznani sistem 51-točkovnega samodejnega ostrenja MultiCAM3500FX ponuja izredno natančno ostrenje v eni točki in hkrati neverjetno dinamično sledenje hitro premikajočih se predmetov v šibki svetlobi.

Funkcija LiveView za ogled v živo poenostavlja potek dela v studiu oziroma v situacijah, ko uporaba iskala ni praktična. D3X je izjemno odziven. Ko ga vklopite, je že po dvanajstih milisekundah pripravljen za slikanje, zakasnitev zaklopa pa je le 40 milisekund. Sprožilec iz kevlarja in ogljikovih vlaken je oblikovan za potrebe profesionalnih fotografov, saj je njegova življenjska doba kar 300.000 ciklov.

V fotoaparat D3X so vgrajeni najnovejši dosežki na področju razvoja senzorjev in tehnologije obdelave slik. 14-bitne slikovne datoteke NEF (Raw), v povprečju velike 50 MB, bodo tudi v prihodnosti brez težav izpolnjevale zahteve poklicnih fotografov in fotografskih agencij. S programsko opremo Capture NX2 jih lahko pretvorite v obliko srednjega formata z velikostjo 140 MB (16-bitne datoteke TIFF-RGB). Tudi najmanjše podrobnosti so neverjetno jasne, rezanje v tonskih prehodih senc in svetlih delov je minimalno, slike pa bodo zato izvirne in neponovljive.

Preprosta uporaba

Tako ergonomično obliko kot tudi preprosto upravljanje je D3X podedoval od svojega predhodnika D3, ki je fotografom omogočil hitro in učinkovito delo. Veliko svetlo iskalo se lahko pohvali s 100 % pokritostjo in številnimi osvetljenimi zasloni, pregledovanje slik na 3-palčnem zaslonu TFT z ločljivostjo VGA (920.000 pik) je odlično, slike pa lahko ocenite, takoj ko jih posnamete. Magnezijevo ohišje je zaščiteno pred vlago in prahom, podpira Nikonov brezžični sistem (WT-4), ponuja izhod HDMI in dve reži za kartice CF ter je združljivo z novo enoto GPS GP-1.

Dobavljivost in Cena

Nikon D3X bo na voljo od 20. decembra 2008 dalje po priporočeni maloprodajni ceni 6.999 EUR.

> Več informacij