06/01/2012

AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G – Objektiv z značajem

Ljubljana, Slovenija, 6. januar 2012 Družba Nikon je danes najavila nov hiter srednji teleobjektiv z veliko zaslonko – AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G

S fantastično kombinacijo klasične goriščno razdaljo in velike zaslonke (f/1,8) ter z novo zasnovanim optičnim sistemom, ki ustreza zahtevam današnjih DSLR-jev, zagotavlja vrhunsko kakovost slike in nudi fotografom cenovno ugoden objektiv, ki izhaja iz bogate dediščine 85-milimetrskih objektivov NIKKOR.

Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, pripomočke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe, je o tem povedal: »Ta objektiv je popoln za vse, ki radi fotografirajo portrete. Je odličen način, da fotografi izkusijo prednost hitrega srednjekratkega teleobjektiva z veliko zaslonko na terenu, v studiu ali pa ko poskušajo kar najbolje izkoristiti naravno svetlobo.«

Klasična goriščna razdalja 85 mm omogoča ozko kadrirane doprsne portrete z izjemnimi podrobnostmi.
Velika zaslonka f/1,8 omogoča popolno ravnovesje med ostrino in bokejem, tako da lahko izolirate motiv, hkrati pa zagotavlja svetlo sliko v iskalu, da je kadriranje lažje. Velika zaslonka tudi v tem objektivu omogoča odlične pogoje za fotografiranje v slabi svetlobi, saj jo lahko kar najbolje izkoristite in tako zajamete osupljivo ostre fotografije.

Pri tem portretnem objektivu, ki je kot nalašč za digitalno dobo, je optična zasnova optimizirana za doseganje zahtev dandanašnjih DSLR-jev. Sestavljen je iz 9 elementov v 9 skupinah in zagotavlja vrhunsko kakovost slike, kar pomeni, da je privlačen tudi za snemalce videoposnetkov. Poseben tihi pogon (SWM) zagotavlja diskretno, a natančno samodejno ostrenje.

Ta 85-milimetrski objektiv je odporen proti vremenskim vplivom in tehta samo 350 g, tako da je lažji od predhodnikov. Združljiv je z DSLR-ji formata FX družbe Nikon, na DSLR-jih formata DX družbe Nikon pa nudi ustreznico goriščni razdalji 127,5 mm in je v celoti združljiv z vstopnimi DSLR-ji, ki nimajo vgrajenega pogona za samodejno izostritev.

Objektivu sta priložena pokrov HB-62 in mehek etui CL-1015.