Nikon D3S – ultimativni fotoaparat za profesionalne fotoreporterje, športne fotografe in fotografe narave

Nikon predstavlja novi D3S - fotoaparat, s katerim lahko profesionalni fotografi nadzirajo nepredvidljive situacije, in ki ponuja nove možnosti akcijske fotografije.
Nikon D3S je osnovan na uspešnem in priznanem fotoaparatu D3, z izboljšanimi možnostmi fotografiranja pri nizki svetlobi pa postavlja nova merila in odpira nove kreativne možnosti pri snemanju multimedijskih video posnetkov.

Pravi fotoaparat ob pravem času
Francois Marit, vodja fototehnike pri mednarodni tiskovni agenciji Agence France-Presse, pravi: »Odkar uporabljamo Nikon D3, smo preizkušali tudi snemanje video posnetkov, da bi ugotovili, kako nam lahko koristijo. Nikon D3S nam zdaj omogoča prav to, kar potrebujemo - možnost da z enim fotoaparatom hkrati posnamemo izvrstne fotografije in video posnetke. Na ta način lahko skupaj posredujemo fotografije in video posnetke tisočih aktualnih dogodkov in športnih prireditev, o katerih vsak teden poročamo, to pa nam daje odločilno prednost tako na spletu kot tudi pri tiskanih fotografijah.«

Frakes, eden prvih profesionalnih fotografov, ki so testirali D3S, pravi: »V našem poklicu lahko ena sama milisekunda odloča o celotni karieri, prav zato hočem pri vsakem pritisku na sprožilec najboljšo možno kakovost fotografij. Potrebujem hiter, natančen in zdržljiv fotoaparat in prav to odlikuje D3S. Ta širok spekter zmogljivosti in funkcij mi omogoča veliko svobode pri delu.«

Ko ni možno uporabiti bliskavice
D3S ima nov in izpopolnjen slikovni senzor z efektivno ločljivostjo 12,1 milijonov slikovnih točk. Zaradi velikega razmika slikovnih točk in nove strukture senzorja lahko z D3S fotografirate tudi v svetlobnih okoliščinah, v katerih do zdaj nikoli ne bi pomislili na fotografiranje brez bliskavice. Standardno območje ISO občutljivosti se razteza od ISO 200 do 12.800 in obsega sedem stopenj svetlobne vrednosti, s katerimi lahko brez težav fotografirate in snemate video posnetke pri izjemno slabih svetlobnih okoliščinah. Ostrina in podrobnosti na fotografijah pa so zaradi konzervativne obdelave slikovnih podatkov ohranjeni, to je odločilna prednost za vsakega fotoreporterja in športnega fotografa.

Izjemno zmožnost „videti v temi" D3S dokazuje s povečanjem ISO občutljivosti za kar tri stopnje svetlobne vrednosti nad standardnimi možnostmi izbire ISO občutljivosti. Najvišja uporabna svetlobna občutljivost (Hi-3) ustreza osupljivi vrednosti ISO 102.400.

HD-video posnetki v FX-formatu
D3S nadaljuje obstoječi trend snemanja video posnetkov z zrcalno-refleksnimi fotoaparati in ponuja popolnoma nove kreativne možnosti uporabe globinske ostrine, ki jih omogočata FX-format in izjemni NIKKOR objektivi z veliko svetlobno jakostjo. Funkcija D-Movie je na fotoaparatu D3S presunljivo hitra in intuitivna ter razvita za visoko produktivnost.

Video posnetki, narejeni s funkcijo D-Movie, so posneti v HD-ločljivosti 720p s hitrostjo 24 posnetkov na sekundo. Z uporabo kompatibilnega zunanjega mikrofona lahko posnamete tudi stereo zvok. Po tem ko posnamete D-Movie, lahko posamezne scene iz filma kopirate in shranite kot JPEG datoteke ter tako ponudite pomembne trenutke iz filma kot samostojne fotografije.

Priznano samodejno ostrenje tudi pri video posnetkih
Sistem samodejnega ostrenja s priznanim AF-modulom Multi-CAM3500 lahko prilagodite po lastnih potrebah, njegova uporaba pa je zelo preprosta. Ima 51 merilnih polij - od tega 15 križnih senzorjev, ki so vsi na voljo pri svetlobni jakosti nad 1:5,6. Samodejno ostrenje podpira inteligentno prepoznavanje motivov, s svojimi lastnostmi pa je vodilni sistem prepoznavanja in sledenja hitro premikajočih se motivov.

Kontrastno samodejno ostrenje, ki se uporablja v Live-View načinu »Stativ«, je posebej prilagojeno zahtevam načina Live-View in D-Movie.


Čiščenje slikovnega senzorja
Veliko profesionalnih fotografov se je obrnilo na nas z željo po funkciji čiščenja slikovnega senzorja, zato smo jo vgradili v novi Nikon D3S. Funkcija čiščenja slikovnega senzorja z vibracijami v štirih različnih frekvencah odstrani prašne delce in umazanijo, ki se nahajajo na nizkoprepustnem filtru. To je prvi fotoaparat s polnim FX formatom in 100% pokrivanjem vidnega polja v iskalu, ki ima vgrajeno čiščenje slikovnega senzorja.

Popolna fleksibilnost
D3S omogoča tri alternativne slikovne formate, ki se samodejno prikažejo v iskalu. Fotograf lahko izbira med formati 5:4 (30x20), 1,2-kratni izrez (30x24) in DX (24x16). Nova možnost »1,2-kratni izrez« ponuja praktično kombinacijo majhnega navideznega podaljšanja goriščne razdalje in priročnih datotek.

Ko je potrebno biti diskreten
D3S ima način »Tiho proženje«, ki učinkovito zmanjša zvok zrcala. Ta uporabna inovacija je rezultat praktičnih nasvetov in komentarjev fotografov, ki so delali z serijo D3. Funkcija je nepogrešljiva pri fotografiranju v gledališču, fotografiranju živali in v drugih situacijah, ko fotograf ne želi biti moteč faktor.

Izboljšane možnosti Aktivnega D-osvetljevanja
D3S omogoča kar pet možnosti nastavitev Aktivnega D-osvetljevanja, ki izboljšajo dinamiko posnetkov pri motivih z močnim kontrastom. Poleg nove možnosti »Samodejno« lahko uporabnik izbere še štiri ročne nastavitve: »Zelo močno«, »Močno«, »Normalno« in »Zmerno«.

Obdelovanje fotografij v fotoaparatu
Dodatna pomoč pri večanju produktivnosti je funkcija obdelovanja RAW-fotografij, ki jo vsebuje D3. Sledeče nastavitve lahko uporabite neposredno v fotoaparatu pri uporabi RAW-(NEF)-datotek: JPEG kompresija, velikost fotografij, izravnava beline, korektura osvetlitve, Picture Control, zmanjševanje šuma, barvne korekture in korektura vinjetiranja. S temi možnostmi lahko vedno zaposleni fotografi, svoje fotografije obdelajo kar na poti, ter tako pogosto niti ne potrebujejo računalnika in programske opreme za obdelovanje fotografij Capture NX2.

Pripravljen na vse
D3S širi meje fotografije in daje fotografom več nadzora nad nepredvidljivimi situacijami fotografiranja pri zahtevnih svetlobnih okoliščinah. Slikovni senzor fotoaparata je tako občutljiv, da lahko fotografira celo motive, ki jih s prostim očesom praktično ni mogoče videti. Fotografije pa so izjemno čiste, brez šuma in takoj pripravljene za tiskanje. Robustno magnezijevo ohišje, ki je odporno na vodo in prah, zdrži tudi ekstremne temperature in visoko vlažnost, zato je posebej primerno za hitro in učinkovito fotografiranje.

Začetek prodaje in priporočena cena:
Nikon D3S bo predvidoma na prodaj od novembra 2009, priporočena cena fotoaparata pa je 4.999 €.

Opomba: Glede na posamezno državo in regijo, se lahko podatki, oblikovanje, ime izdelka, priložen pribor in datum začetka prodaje razlikujejo od navedenih informacij v tem sporočilu.


Kontakt za medije:
Trimedia Communications Deutschland GmbH
Birgit Rügert / Jan Leder
T. +49 (0)211 - 96 485 35
F. +49 (0)211 - 96 485 45
E-Mail: presse@nikon.de