Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

Francoski poročni običaji, kot jih vidi Nessa

Sivka

V Provansi je sivka že zelo dolgo sestavni del običajev, povezanih s poroko. Cvet je simbol radosti in sreče za mladoporočenca, zato je pogosto na različne načine vključen v obred.

Da bi proslavili ženina in nevesto, je pogosto običaj, da gostje ob koncu obreda vanju mečejo sivko. Metanje riža ali pšenice na poročnih slavjih po Franciji postaja vse manj sprejemljivo, zato se veliko parov namesto tega odloči za sivko. To je lep način, da gostje poročenemu paru zaželijo srečo in radost, ko se spustita na skupno pot.

Drug običaj v Provansi, ki vključuje sivko, pa narekuje, da mora biti šopek sivke položen pod vzmetnico mladoporočencev, da jima prinese srečo in strast v zakonu. Običaj je tudi, da se nevesti v opravo na skrivaj vtakne majhna vrečka sivke, ki bo zagotovila srečen in ploden zakon.

Nekatere neveste so sivko začele vključevati v naglavna pokrivala in jih nosijo kot del venčka iz cvetja. Velja pa tudi, da če mladoporočencema izročite šopek sivke, je to simbol za neskončno srečo.

Marie (Francija) nosi venec iz sivke. Ta rastlina naj bi novoporočencema prinašala radost in srečo. Sliko je posnela profesionalna poročna fotografinja Chloé Lapeyssonnie s fotoaparatom D850 in objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.

Zagotavljanje dobrega vremena

Vreme je ena stvar, na katero par na poročni dan nima vpliva. Da bi zagotovili lepo vreme in se izognili dežju, nekateri vraževerni ženini in neveste še vedno upoštevajo nekatere običaje. Po običaju, ki je še zlasti priljubljen v severni Franciji, mora poročni par sv. Klari darovati jajca. Darovanje jajc, ki so simbol življenja in plodnosti, običajno poteka v samostanu, ki je povezan s sv. Klaro – zaščitnico miru v zakonu. Kot je mogoče ime sv. Klare interpretirati, da pomeni »jasno ime«, velja tudi prepričanje, da lahko vpliva na dobro vreme na poročni dan para. Danes je bolj običajno darovanje denarja, znano kot »papirna jajca«, nune iz samostana pa v zameno v imenu para molijo za dobro vreme.

Francoska nevesta Marie daruje skledo jajc sv. Klari, da bi na poročni dan zagotovila lepo vreme. Sliko je posnela profesionalna poročna fotografinja Chloé Lapeyssonnie s fotoaparatom D850 in objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.

Ples z briošem (brioche)

Pogost poročni običaj v okrožju Vendée je ples z briošem! Botri ali botru enega od mladoporočencev se daruje ogromen brioš, ki običajno tehta okrog petnajst kilogramov. Ženin mora po večerji najprej brioš nositi okrog in plesati ples, ki zahteva moč, ritem in ravnotežje. Potem se mu pridružijo drugi moški, da zaplešejo z briošem. Ko izrežejo sredico, brioš predajo gostjam na poroki. Po zadnjem plesu z briošem ga s preostalimi gosti na poroki pojedo.

Marie in Nicolas (Francija) plešeta tradicionalni ples La Danse de la Brioche. Sliko je posnela profesionalna poročna fotografinja Chloé Lapeyssonnie s fotoaparatom D850 in objektivom AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G.