Nikon Imaging | Evropa | Slovenija

JAZ SEM Chloé Lapeyssonnie, poročna fotografinja

Ko je Chloé pred sedmimi leti začela delati kot poročna fotografinja, si nikoli ni niti predstavljala, koliko čudovitih in vznemirljivih izkušenj jo čaka. V celotni karieri je fotografirala več kot sto porok v Franciji in Evropi. Obiskala je daljne dežele, odkrivala različne poročne običaje in spoznala nekaj čudovitih ljudi. Chloé ima kot strastna pripovedovalka zgodb izredno sodoben in nevsiljiv pristop k fotografiranju porok. Pri fotografiranju poziranje zelo omeji, saj raje zajame spontane trenutke, velike in male.
Chloe Lapeyssonnie

Vprašanja in odgovori

Kako ste se začeli ukvarjati s poročno fotografijo?
Kariero fotografinje sem začela v glasbeni industriji, kjer sem fotografirala skupine na odru in v zaodrju. Ljubezen do poročne fotografije sem odkrila šele, ko sem zelo dobrima prijateljema ponudila, da fotografiram njuno poroko. Pred menoj se je odprlo vesolje smeha, solz, poljubov, plesa in objemanja. Takoj so me pritegnili raznolikost in izzivi, ki jih poročni dan predstavlja fotografu.
Kot poročni fotograf moraš biti skozi celoten dan izjemno pozoren, da ujameš vsak trenutek. Biti moraš iznajdljiv, da posnameš najboljše portrete, razviti moraš občutek za kader, da lahko vključiš vse podrobnosti, ki si jih je par zamislil, ter razumeti naravno svetlobo in obvladati fotografiranje ponoči. Poročnemu fotografu ni nikoli dolgčas.

Kateri poročni običaj najraje fotografirate?
Moj najljubši trenutek je, ko se zakonca na začetku obreda en za drugim sprehodita do oltarja. To je vrhunec dneva zame, saj je v tem trenutku občutiti toliko različnih čustev. Rada fotografiram izraze navdušenja, stresa, ponosa in neverjetne ljubezni na obrazih mladoporočencev, pa tudi družine in prijateljev. Za par ta trenutek pomeni, da se prvič uzreta v poročnih oblekah in se resnično zavedata, da se bosta poročila. Oba sta na ta trenutek čakala zelo dolgo. Nekaterim se utrne solza, drugi močno jočejo, nekateri se nemirno smejijo, drugi so izjemno resni in zbrani, spet drugi žarijo od ponosa in veselja. Fotografiranje teh močnih čustev je razlog, da imam tako rada svojo službo.

Kaj je največji izziv pri fotografiranju poroke?
Zame je najtežje ostati osredotočen skozi ves dan, kar je lahko precejšen izziv, saj pogosto delam več kot dvanajst ur. Na poroki si ne dovolim trenutka počitka, saj se vedno nekje nekaj dogaja. Če želiš posneti resnično dogajanje celotnega dne, se moraš zavedati vsega dogajanja okrog sebe. Pogosto fotografiram z odprtimi očmi, da lahko z drugim očesom preverjam, kaj se dogaja zunaj okvira fotoaparata. Lahko bi denimo fotografirala nevesto, kako se ob koncu slavja objema s prijateljico, vendar če sem pozorna, mi ne bo ušlo, kako se je v bližini ženin razjokal v očetovem objemu. Nenehno iskanje popolnega trenutka, svetlobe in kotov, medtem ko moraš poskrbeti, da je posnetek tehnično pravilen, je vedno izziv, vendar v tem uživam.