Razumevanje modre ure

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV V MODRI URI

Izraz modra ura, izpeljan iz španskega izraza »La hora azul« oziroma francoskega »L'Heure Bleue«, je čas tik pred sončnim vzhodom ali tik po sončnem zahodu. Modra ura je najbolj poznana po romantičnih konotacijah in osupljivi vizualni kakovosti, ki jo vnaša v dramatične prizore v filmih in fotografiji.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

RAZUMEVANJE MODRE URE

To je čas, ko je nebo pretežno temno modrega odtenka in svetloba je ravno dovolj mehka, da poudari temna območja prizora, pri tem pa dodaten vir svetlobe ni potreben. To je zaradi Rayleighovega sipanja, ki je sipanje svetlobe na delcih, manjših od valovne dolžine vidne svetlobe in zaradi katerega je nebo videti modro.

Ko se sonce spusti šest stopinj pod obzorje, ne osvetljuje več neposredno zemlje, temveč zgornje sloje ozračja. Takrat nastopi t. i. civilni mrak. V tem času rdeča svetloba, ki ima večjo valovno dolžino kot modra svetloba, prehaja skozi ozračje v vesolje, medtem ko se modra svetloba razprši.

Zjutraj se modra ura pojavi tik pred zlato uro na začetku civilnega mraka, kar je približno 30 minut pred sončnim vzhodom. Zvečer se pojavi na koncu civilnega mraka, tik za zlato uro in se začne približno 10 do 15 minut po sončnem zahodu.

PRILJUBLJENI MOTIVI ZA FOTOGRAFIRANJE

Fotografiranje v modri uri je zvrst, ki je ni težko osvojiti, saj vam običajno ni treba skrbeti zaradi težavne osvetlitve ali senc na posnetkih. Fotografiranje pokrajin, mestnih krajin in portretov zelo dobro uspeva v modri uri, saj mehka razpršena svetloba ustvari v prizorih vzdušje eteričnosti.

VODNIK ZA FOTOGRAFIRANJE V MODRI URI

Če ste novinec pri fotografiranju v modri uri, je v nadaljevanju nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri prvih korakih:

• Ker je modra ura odvisna od geografskega položaja, ne pozabite preveriti, kdaj sonce vzhaja in zahaja na vaši lokaciji.
• Dobro se pripravite in bodite pravočasno na položaju. Vzemite si dovolj časa, da boste lahko pripravili opremo.
• Fotoaparat namestite na stativ za večjo stabilnost in sliko kadrirajte tako, da bo obzorje za ozadje.
• ISO naj bo karseda nizek, da zmanjšate zrnatost in šum na sliki.
• V modri uri boste morali uporabiti daljši čas zaklopa, da bodo fotografije pravilno osvetljene. Fotografirajte v načinu prioritete zaklopa ali ročnem načinu, ker omogočata ročno izbiranje časa zaklopa.
• Za ostro sliko uporabite daljinski upravljalnik ali vklopite samosprožilec. Ko pritisnete na sprožilec, lahko nehote stresete fotoaparat, zaradi česar bo slika zamegljena.
• Naredite nekaj poskusnih posnetkov in vedno preverite histogram, da se prepričate, da nimate preosvetljenih delov ali nepotrebnih senc.

Če za fotografiranje uporabljate fotoaparat D-SLR, eksperimentirajte s fotografijo velikega dinamičnega razpona (HDR). Slika HDR je sestavljena iz več posnetkov, posnetih pri različnih osvetlitvah, ki so nato združeni v postopku naknadne obdelave. Nekateri fotoaparati Nikon D-SLR imajo vgrajeno funkcijo za način HDR, v katerem se prizor posname z večkratno osvetlitvijo, ti prizori pa se potem v fotoaparatu združijo v fotografijo HDR.