Uporaba vmesnika Wi-Fi, vgrajenega v fotoaparat Nikon

Vodnik po korakih za nastavitev

Nekateri Nikonovi D-SLR-ji in fotoaparati COOLPIX imajo vgrajen vmesnik Wi-Fi®, s katerim lahko fotografije hitro prenesete iz fotoaparata v pametni telefon ali tablično napravo in jih delite z drugimi. Ena od odličnih funkcij fotoaparatov Nikon z vmesnikom Wi-Fi je, da za povezovanje ne potrebujete dostopne točke Wi-Fi. Povezava se vzpostavi neposredno med fotoaparatom in pametno napravo.

Vaš pametni telefon sicer verjetno ponuja možnost fotografiranja, vendar boste z Nikonovim digitalnim fotoaparatom skoraj zagotovo posneli boljše fotografije. To je zato, ker imajo digitalni fotoaparati večja slikovna tipala in zmogljive slikovne procesorje. Slikovno tipalo fotoaparata ponuja večjo ločljivost, večji dinamični razpon ter možnost fotografiranja pri šibki svetlobi in uporabe visokih vrednosti ISO – vse to so ključni dejavniki za visokokakovostne fotografije. Nikonovi digitalni fotoaparati poleg tega uporabljajo izjemne objektive NIKKOR ter ponujajo številne funkcije in dodatno opremo, potrebne za ustvarjalno fotografijo.

Fotografije lahko prenesete z združljivo pametno napravo, v kateri je nameščena aplikacija Nikon Wireless Mobile Utility (WMU). Aplikacija je brezplačna in je na voljo v trgovini iTunes Online Store® in v Trgovini Google Play™ za naprave s sistemom Android™.

Datoteke, ki jih ustvarijo fotoaparati visoke ločljivosti, so velike, zato za fotografije, ki jih nameravate prek Wi-Fi-ja poslati v pametno napravo, verjetno ne boste želeli uporabiti največje ločljivosti fotoaparata. To je zato, ker prenos datoteke iz fotoaparat v napravo traja dlje, čim večja je datoteka. Priporočamo, da zato ne uporabite oblike zapisa NEF, temveč JPG. Prav tako bodo datoteke fotografij, za katere izberete možnost za kakovostni/veliki JPG, večje, kot če izberete osnovni/srednji JPG. Če fotografirate slike, ki bodo prikazane samo v digitalni obliki, lahko v fotoaparatu izberete možnost snemanja z manjšimi velikostmi datotek.

Za tiste, ki želijo fotografirati z večjimi ločljivostmi, ki jih omogoča fotoaparat, aplikacijo nastavite tako, da prenese samo priporočeno velikost slik ali celo samo slike v še manjši ločljivosti VGA, visokoločljivostne fotografije pa shrani na pomnilniško kartico. Ta možnost je na voljo v meniju za nastavitve v aplikaciji.

Daljinski upravljalnik

Pametni telefon lahko uporabite kot daljinski upravljalnik za fotografiranje, tako da boste lahko na sliki skupaj z drugimi portretiranci. Ali pa fotoaparat postavite tako, da bo optimalno pozicioniran za fotografiranje divjih živali, medtem ko z varne razdalje pritisnete sprožilec. Še boljše je to, da na pametnem telefonu dejansko vidite to, kar vidi fotoaparat, zato lahko vedno fotografirate v pravem trenutku. (V navodilih za uporabo fotoaparata preverite, ali podpira to možnost.)

Z Nikonovimi digitalnimi fotoaparati z vgrajenim vmesnikom Wi-Fi boste fotografije zlahka delili s prijatelji in sorodniki. Z Nikonovimi fotoaparati D-SLR lahko z drugimi delite tudi videoposnetke.

Uporaba vgrajenega vmesnika Wi-Fi združljivega fotoaparata

Če želite uporabiti funkcijo Wi-Fi, vgrajeno v nekatere fotoaparate Nikon, boste morali prenesti brezplačno aplikacijo »Wireless Mobile Utility«.

Vsi meniji za Wi-Fi bodo v celoti dostopni le, če je v fotoaparat vstavljena pomnilniška kartica.

Uporaba z napravo s sistemom Android™

Če imate napravo s sistemom Android™, aplikacijo prenesite iz Trgovine Google Play™ in jo namestite.

Uporaba naprave Apple™

Če imate napravo s sistemom iOS, aplikacijo prenesite iz trgovine iTunes Online Store®.

Uporabniki sistema Android lahko svojo pametno napravo na tri različne načine povežejo z združljivim fotoaparatom, uporabniki sistema iOS pa na en način.  Naslednja navodila so tako za uporabnike sistema Android™ kot sistema iOS: v pametni napravi izberite omrežno ime (SSID) fotoaparata. Ta način povezovanja je najhitrejši in najpreprostejši, ker uporablja nešifrirano povezavo.

Uporabniki sistema Android™ imajo tudi možnost povezovanja s funkcijo WPS (Wi-Fi Protected Setup) na gumb, če to podpira pametna naprava, ali z vnosom kode PIN za WPS. Podrobna navodila za nastavitev teh vrst povezav so v navodilih za uporabo fotoaparata.

Iz aplikacije lahko zdaj dostopate do fotoaparata. Če v aplikaciji izberete možnost »Oddaljeno fotografiranje«, se samodejno zažene funkcija Pogled v živo, tako da boste lahko na pametni napravi videli, kar vidi fotoaparat.

Povezovanje združljivega fotoaparata s pametno napravo

1. Omogočite vgrajeno funkcijo Wi-Fi fotoaparata. Novejši modeli imajo zunanji gumb Wi-Fi (pri nekaterih starejših modelih morate Wi-Fi izbrati v nastavitvenem meniju).

2. V nastavitvah za Wi-Fi v pametni napravi na prikazanem seznamu omrežij izberite fotoaparatovo omrežje. Njegovo ime se začne z besedo »Nikon«, ki ji sledi zaporedje črk in številk. Če uporabljate Android, se bo po prvotni vzpostavitvi te omrežne povezave naprava samodejno povezala vsakič, ko v fotoaparatu vklopite Wi-Fi. Če uporabljate iOS, boste ta korak morali izvesti vsakič, ko boste želeli s pametnim telefonom uporabljati brezžično funkcijo fotoaparata Nikon.

3. V pametni napravi zaženite aplikacijo Wireless Mobile Utility.

Povezovanje združljive naprave s sistemom Android™ in fotoaparata Nikon, združljivega z NFC-jem

Če imate pametni telefon s sistemom Android 4.0 ali novejšim in fotoaparat Nikon, združljiv s tehnologijo NFC (Near Field Communication), lahko funkcijo NFC uporabite za vzpostavljanje povezave s fotoaparatom Nikon in odpiranje aplikacije.

To storite tako, da fotoaparatovo oznako N preprosto postavite zraven pametnega telefona s sistemom Android in napravi se bosta povezali, v pametnem telefonu pa se bo zagnala aplikacija Wireless Mobile Utility. Zdaj si lahko ogledate fotografije ali jih posnamete.