Uvod v fotografiranje morskih krajin

Morje je že od vsega začetka eden najbolj priljubljenih motivov fotografov. Morje je sijajen motiv, če želite ujeti gibanje valov ali pozibavanje svilnate gladine vode, saj v sliko vnese določeno razpoloženje in dramatičnost. Kadar fotografirate naravo ali kar koli na prostem, imate običajno bolj malo vpliva na naravne sile. Pri fotografiranju morske krajine pa lahko dejansko vplivate na videz valov na slikah. Pomembno je tudi biti pozoren in potrpežljiv, saj se čakanje na pravi trenutek običajno obilno obrestuje.

Nikon D810, f/6,3, 6 s, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

BODITE PREVIDNI

Kadar fotografirate morske krajine, upoštevajte, da je tudi na obali lahko včasih nevarno, zato spremljajte okolico. Poskrbite, da bo vaša oprema dobro zaščitena pred slano vodo, peskom in vremenom. Objektiv pokrijte s filtrom. Tako vam pesek ne bo opraskal objektiva. Preden se odpravite na obalo, se pozanimajte o plimovanju morja, ki povzroča dviganje in spuščanje gladine morja ter razburkanost. Preverite vremensko napoved in pazite, da vas ne ujame nevihta ali vihar. Če boste fotografirali, ko bo že padel mrak, vzemite s sabo naglavno svetilko ali baterijsko svetilko, da boste našli nazaj na cesto.

NASVETI ZA FOTOGRAFIRANJE MORSKIH KRAJIN

Dobra kompozicija je odločilna za fotografijo. Tako kot pri fotografiranju pokrajine tudi tukaj velja, da vam bo v pomoč pri ustvarjanju kontrasta, če boste v ospredje vključili zanimive elemente, kot so skale, pomol ali celo odsevi.

Ne bojte si zmočiti ali umazati nog. Včasih bo zgodba privlačnejša, če boste fotografirali z drugačne perspektive ali drugačnega kota. Priporočamo uporabo širokokotnega objektiva, kot je AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED ali AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, da bi iz prizora potegnili kar največ. Velika goriščna razdalja pomaga pričarati občutek veličastnosti in sijaja.

Morje lahko fotografirate na veliko načinov. Z različnimi časi zaklopa boste na posnetkih lahko spremenili teksturo vode. Z uporabo kratkega časa zaklopa, na primer 1/500 s, lahko zamrznete akcijo in ujamete moč morja. Če želite prikazati občutek gibanja, uporabite dolg čas zaklopa, na primer 1/2 s, da ujamete gibanje vode. Z uporabo časa zaklopa, ki ni krajši od ene sekunde, boste dosegli mlečni oziroma megleni učinek. To pomaga pri ustvarjanju vtisa umirjenosti in spokojnosti na sliki.

Kadar fotografirate obalo, boste želeli, da je vse izostreno. Z uporabo zaslonke f/8 ali manjše bo izostreno tako ospredje kot ozadje.

Če morsko krajino fotografirate z dolgim časom zaklopa ali ko je sonce že zašlo, priporočamo, da fotoaparat vedno namestite na stativ. Ostrina je poglavitna in stativ pomaga pri stabilnosti ter zmanjša možnost zamegljenega posnetka. Če stativ postavite na obali, ga trdno namestite na tla, saj bi ga prihajajoči valovi lahko premaknili ali podrli. Ko posnamete fotografijo, se vedno prepričajte, da na njej ni kakšne nenamerne zameglitve.

UPORABA FILTROV

S filtri lahko zaščitite sprednji element objektiva, lahko pa vam tudi pomagajo izboljšati kakovost slike.

Pri fotografiranju pokrajin in morskih krajin se najpogosteje uporabljata dve vrsti filtrov, in sicer filtri GND (prehodni sivinski filtri) in filtri ND (sivinski filtri). Filtri GND se običajno uporabljajo v okoliščinah, ko so kontrasti veliki, recimo ko je nebo veliko svetlejše od ospredja. Za uravnoteženo osvetlitev je dobro popraviti razlike v svetlobi. Filtri ND zmanjšajo količino svetlobe, ki vstopi v fotoaparat, zaradi česar lahko nastavite daljšo osvetlitev. Omogočijo vam tudi, da uporabite bolj odprto zaslonko za manjšo globinsko ostrino.

Za fotografiranje morskih krajin ni le enega in edinega načina. Eksperimentirajte s kompozicijo in nastavitvami ter preprosto počakajte na pravi trenutek.