Bokeh za začetnike

Izraz bokeh prihaja od japonske besede »boke« (ボケ), ki pomeni »zameglitev« ali »meglica«, oziroma »boke adži«, »lastnost zamegljenega«. Bokeh izgovarjamo BOH-Kə ali »bou-ke«.

Obiščite poljubno spletno mesto ali forum o fotografiji in našli boste množico pogovorov na temo prijetnega mehkega ozadja, ki ga je mogoče doseči s priljubljenimi svetlobno močnimi objektivi. Pridevnikov se kar ne da prešteti: gladko, neverjetno, izjemno, odlično, čudovito, svileno, prelepo … vendar, kaj je dejansko bokeh?

Bokeh je mogoče opredeliti kot »mehek učinek neizostrenega ozadja, dosežen pri fotografiranju motiva s svetlobno močnim objektivom pri najbolj odprti zaslonki«. Preprosto rečeno je bokeh prijeten estetski videz neizostrene zameglitve na fotografiji.

Čeprav je mehko ozadje dejansko značilnost fotografije, njegovo obliko in velikost določa objektiv, ki ga uporabite. Ta učinek je običajno bolj viden na svetlih delih in nanj vpliva oblika lamel zaslonke objektiva. Objektiv z bolj krožno oblikovanimi lamelami bo imel bolj okrogle in mehkejše neizostrene svetle dele. Objektiv z bolj šesterokotno zaslonko bo v svetlih delih poustvaril to obliko.

Uporabite bokeh na svojih fotografijah

Če želite doseči učinek mehkega ozadja, potrebujete čim bolj svetlobno močan objektiv. Priporočamo uporabo objektiva z zaslonko vsaj f/2,8, optimalne pa so hitrejše zaslonke f/2, f/1,8 ali f/1,4. Mnogi fotografi radi uporabijo svetlobno močne objektive s fiksno goriščnico, kadar želijo doseči učinek mehkega ozadja.

Objektiv naj bo čim bolj odprt, zato je najbolje uporabiti načine delovanja s prioriteto zaslonke ali ročne načine delovanja. Ročni način omogoča izbiro tako zaslonke kot tudi časa zaklopa. S prioriteto zaslonke lahko izberete število f (zaslonko), fotoaparat pa izbere ustrezen čas zaklopa za osvetlitev. Uporabite lahko tudi način prilagodljivega programa, v katerem lahko izberete najširšo možno kombinacijo zaslonke/časa zaklopa.

Ne skrbite, če nimate svetlobno zelo močnega objektiva. Če povečate razdaljo med ozadjem in motivom, lahko učinek bokeh vidite tudi pri fotografijah, posnetih pri manjših zaslonkah.

Če povečate razdaljo med ozadjem in motivom, povečate verjetnost učinka bokeh na fotografijah. To lahko dosežete z zmanjšanjem razdalje med fotoaparatom in motivom. Manjša ko je globinska ostrina oziroma bolj ko je oddaljeno ozadje, bolj bo neizostreno. Vidnejši učinek mehkega ozadja bo tudi na svetlih delih v ozadju. Če uporabljate osvetlitev od zadaj ali s strani ali osvetlitev las, bo učinek bokeh prijetnejši za oko.

Portreti so odlični za bokeh. Zlasti dobro viden je pri bližnjih portretih. Bližinske in makro fotografije rož in drugih predmetov v naravi so prav tako priljubljeni motivi za prikaz mehkega ozadja. Skupine prazničnih lučk ali drugih zelo odsevnih predmetov, ki jih namenoma fotografirate neizostrene, postanejo razpršene krogle žareče svetlobe.

Bokeh lahko doda mehkobo sicer dobro osvetljeni fotografiji. S to tehniko lahko motiv ločite od ozadja in izkoristite ozadja, ki morda niti niso tako zelo fotogenična. Razpršena zameglitev namreč pomaga izpostaviti motiv, namesto da bi ozadje odvračalo pozornost od njega.

Članek in fotografije so prispevali Jody Dole, Kristina Kurtzke, Lindsay Silverman in Paul Van Allen