PODPRTI PROJEKTI

Dokumentarni fotografi agencije NOOR sodelujejo pri skupinskih projektih, s katerimi izpostavijo težave globalnega pomena. Med raziskovalnimi projekti so tako »Posledice« (Consequences) o podnebnih spremembah, »Razmislimo o hrani« (Food For Thought) o oskrbi s hrano in odpadkih, »Nova Brazilija« (The New Brazil) o ekonomskem razcvetu države ter »Moderno suženjstvo« (Modern Day Slavery) in »Svetloba v Afriki« (Light on Africa).

Posledice

Projekt »Posledice« se osredotoča na podnebne spremembe, ki nastajajo zaradi rastočih temperatur. Skupinski projekt, ki je trajal več let, so razstavili med konferenco ZN o podnebnih spremembah v Kopenhagnu leta 2009, fotografi agencije NOOR pa so tudi sodelovali pri okrogli mizi z mednarodnimi mnenjskimi voditelji in predstavniki oblasti.

Rešitve

Projekt z naslovom »Rešitve« (Solutions) je nadaljevanje projekta »Posledice« in se ukvarja s tem, kako se boriti s podnebnimi spremembami, osredotoča pa se na tiste, ki želijo živeti bolj trajnostno. Skupinski projekt, ki je bil dokončan leta 2010, pokriva človeške zgodbe o alternativnih virih energije, obnovljivi energiji in metodah za spopadanje z naraščajočimi temperaturami.

Nova Brazilija

Projekt »Nova Brazilija« v državi, ki je v hitri tranziciji, dokumentira kompleksno moderno družbo v ekonomskem razcvetu. Skupinski projekt agencije NOOR tako iz prve osebe dokumentira vse vidike te države z ogromnimi naravnimi viri in živahnim prepletom kultur, katere vpliv na mednarodnem prizorišču je vse večji.

Razmislimo o hrani

Projekt »Razmislimo o hrani« raziskuje oskrbovalno verigo in odpadno hrano po vsem svetu, vključno s kulturnimi anomalijami, kot so ameriška tekmovanja v basanju s hrano, kjer se v želji po nagradah tekmovalci prenažirajo. Poroča tudi o gibanjih, ki si prizadevajo za zmanjšanje količine odpadne hrane, saj to ni zgolj gospodarsko vprašanje, temveč tudi vprašanje trajnostnega razvoja.

Moderno suženjstvo

V seriji »Moderno suženjstvo« so se fotografi agencije NOOR podali v temačno osrčje trgovine z ljudmi in suženjstva. Ta skupinski projekt je namenjen izboljšanju osveščenosti in poudarja nujnost težave, ki vpliva na približno 20,9 milijona ljudi, od tega je 27 % otrok, v državah po vsem svetu.

Svetloba v Afriki

»NOOR on Africa« pomeni »Light On Africa« (Svetloba v Afriki) Nudi nov vizualni dialog o kontinentu, ki pod vprašaj postavlja način ustvarjanja in pripovedovanja zgodb. Portrete Afrike so ustvarili v zgodbah o političnem in družabnem izražanju v Tuniziji, Južnem Sudanu, Gani, Mozambiku, Burkina Fasu in Bocvani.